streda 20. decembra 2017




Šošovicová polievka na spôsob Dhal

100g šošovica
1 menší pór
4 menšie zemiaky
1 Cibuľa
2 strúčiky cesnak
1/2 malý Zelér
1/2 malý Kaleráb
3PL Olivový olej
1 hrsť Zelerová vňať
1 hrsť Petržlenová vňať
4ks Bobkový list
Červená mletá paprika
Majorán
Soľ,čierne korenie
Kurkuma
Muškátový oriešok
Škorice
Kmin mletý

Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 1 hod, 20 min.
 
Namočíme si šošovicu na 1 hodinu do studenej vody. Medzičasom si očistíme a umyjeme zeleninu (pór, zemiaky, zeler, kaleráb, cibuľu, cesnak). Zeleninu si nakrájame na menšie kúsky (kocky). Do hrnca nalejeme olivový olej a pridáme rozdrvený majorán, bobkový list, kmín a mletú papriku, tak aby sa postupne začala aróma uvoľňovať. Potom pridáme cibuľu s cesnakom a chvíľu restujeme. Následne prisypeme šošovicu a zvyšnú zeleninu a všetko spolu podusíme cca 5 min. Zalejeme vriacou vodou, dochutíme zvyšnými koreninami (soľ, čierne korenie, kurkuma, muškátový oriešok a trochu škorice). Varíme cca 20 min. Medzičasom si očistíme a nakrájame petržlenovú a zelérovú vňať na jemno. Tesne pred ukončením varu dochutíme, ešte ak je potrebné soľou a čiernym korením a pridáme nasekanú petržlenovú a zelérovú vňať. Všetko dobre premiešame 1 min. povaríme a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia!
0


Cviklovo - avokádová nátierka

1/2 Cvikla
1/4 Čierna repa
1 Avokado
Sezam
Soľ, čierne korenie
Saturejka, kurkuma
1 lyžička plnotučné horčice

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 15 min.

Umyjeme a očistíme si zeleninu. V kuchynskom robote alebo v mixeri si rozsekáme cviklu s čiernou repou a potom pridáme avokádo. Dochutíme sezamom, soľou, čiernym korením, kurkumou a plnotučnou horčicou. Všetko dobre premiešame a môžme podávať. Servírujeme s celozrnným pečivom. Dobrú chuť priatelia!
0

pondelok 27. novembra 2017


Kuracia polievka s batátmi

3x kuracie chrbty
1/2 kaleráb
1x cibuľa
1x väčšia batáta
3x malý petržlenový koreň
2 strúčiky cesnaku
domáce cestoviny (rezance)
Soľ, čierne korenie
4 bobkový list
Zelerová vňať

Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Očistíme a umyjeme si kuracie chrbty a zeleninu (kaleráb, cibuľu, batátu, zelerovú vňať, petržlenový koreň, cesnak). Do kuchty (tlakový hrniec) vložíme kuracie chrbty a nakrájanú zeleninu (kaleráb, petržlenový koreň, batátu, cibuľu, stonky zeleru ako aj cesnak). Následne zalejeme studenou vodou, osolíme, okoreníme, vložíme bobkové listy a kuchtu dobre uzavrieme a necháme variť. Varíme cca 30 min. Medzičasom si dáme variť domáce rezance do vriacej vody do ďalšieho hrnca.  Nakrájame si najemno zelerovú vňaťku, ktorú na záver pridáme do polievky. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, aby sme z nej dostali celú paru von. Vyberieme kuracie chrbty na tanier a necháme chvíľu vychladnúť. Kuracie chrbty očistíme, oberieme a následne vrátime kúsky mäsa späť do polievky. Ak je potrebné, tak polievku ešte raz dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením. Prisypeme na jemno nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať spolu aj s domácimi rezancami. Dobrú chuť priatelia!
0

sobota 25. novembra 2017


Vajíčkovo-tvarohová nátierka 

250 g hrudkového tvarohu
4 vajíčka
1 hrsť pažítky
2 PL masla alebo margarínu
Soľ, čierne korenie
1,5 PL plnotučnej horčice
2,5 PL kyslej smotany

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 15 min.

Dáme si variť 4 vajíčka na tvrdo. Medzičasom čo sa nám varia vajíčka, tak si umyjeme pažítku a nakrájame ju na jemno. Do misy si dáme tvaroh s maslom (alebo margarín). S vidličkou roztlačíme tvaroh a spojíme s maslom. Následne pridáme smotanu na rozriedenie. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením a horčicou. Uvarené vajíčka si olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vajíčka spolu s pažítkou pridáme na záver do nátierky a všetko dobre premiešame. Necháme chvíľu odstať v chladničke. Servírujeme s bielym alebo celozrnným pečivom, reďkovkami a s čerstvou pažítkou. Dobrú chuť priatelia!
0


Šošovicová polievka 

400 g šošovica
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2-3 paradajky
Soľ,čierne korenie,
3 bobkové listy
Majorán, mletá sladká paprika
Kurkuma
2-3 PL Olivový olej

Počet porcií: 6 - 8 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Šošovicu si prepláchneme a necháme namočenú odstáť aspoň 2 hod.  Očistíme a umyjeme si zeleninu (cibuľu, cesnak a paradajky). Paradajky si narežeme do kríža, vložíme do misy a zalejeme vriacou vodou. Cibuľu si nakrájame na jemno. Paradajky po 3 min. vyberieme z horúcej vody a ošúpeme. Paradajky si nakrájame na menšie kúsky. Vo veľkom hrnci si zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľku, mletú sladkú papriku, bobkový list a majoránku.  Chvíľu pražíme cibuľku a premiešavame. Pridáme šošovicu, cesnak a všetko spolu dobre premiešame a necháme chvíľu 3-5 min. povariť.  Následne šošovicu zalejeme vriacou vodou, osolíme, okoreníme (čierne korenie trochu) a necháme variť. Varíme cca 25 min.  Dochutíme podľa potreby ešte soľou, čiernym korením, ak je potrebné a pridáme kurkumu. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme (2 min.) a môžme servírovať.

TIP: Každú porciu môžme na tanieri dochutiť lyžicou kyslej smotany a nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Ten kto má rad mäsitú verziu, odporúčam pridať navrch opražené kúsky slaninky. Dobrú chuť priatelia!
0

utorok 14. novembra 2017



Kuracia roláda s gaštanovou plnkou

1,5 kg kuracích pŕs
Soľ, čierne korenie
Oregano
Sladká mletá paprika
4 polievkové lyžice Olivový olej
1-2 strúčiky cesnaku
3 malé lyžičky plnotučné horčice
200 g varených gaštanov
2 biele rožky
1 dl mlieka
2 vajcia
1 hrsť petržlenovej vňate
2 rozdrvené klinčeky

Budeme potrebovať:
Papier na pečenie,
niť, špáradla, ihlice

Počet porcií: 8 - 10 osôb
Čas prípravy: 2,5 hod.

Kuracie prsia si rozporciujeme a vyklepeme na tenšie pláty.  Mäso si osolíme, okoreníme, posypeme oregánom a mletou paprikou. Vložíme do misy zalejeme olivovým olejom, prelisujeme 1-2 strúčiky cesnaku a pridáme 3 malé lyžičky horčice. Všetko dobre premiešame, prikryjeme mysu a vložíme odstáť na 2-3 hod. do chladničky. Medzičasom si narežeme a upečieme gaštany v trúbe. Gaštany si potom ošúpeme a rozmixujeme alebo nakrájame na menšie kúsky. V miske si rozmočíme 2 biele rožky s cca. asi 1dl studeného mlieka, pridáme nakrájané gaštany, 2 žĺtka, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, rozdrvené 2 klinčeky, osolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame a vytvoríme tak plnku do rolády. Vyšľaháme si z dvoch bielkov tuhý sneh, ktorý potom opatrne primiešame do plnky. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Drevenú dosku si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý si naukladáme kuracie prsia jedno cez druhé, vždy aby sa aspoň o 3 cm prekrývali. Môžme trochu poklepať, aby sa mäso prepojilo. Do stredu vložíme plnku a prekryjeme z jedenej strany roládu a potom s opačnej strany. Konce môžme uzavrieť špáradlom ako aj vrchnú časť kde sa mäso prekrýva.  Aby sa nám roláda nerozpadla a držala pohromade, odporúčam omotať niekoľkokrát niťou.  Takto zvinutú roládu si môžme spolu aj s papierom na pečenie opatrne preniesť na plech. Vložíme piecť do pred-hriatej trúby na 35 min. Roládu servírujeme so zemiakovou kašou, brusnicami a šalátom z čerstvej zeleniny.

Prajem vám dobrú chuť priatelia! 
0

utorok 7. novembra 2017


Polievka z maslovej tekvice 

1 ks maslovej tekvice
1 ks menší por
1-2 ks cibule
1 ks väčší petrzlenovy koreň
3 ks strúčiky cesnaku
5 ks bobkový list
2 čajové lyžičky sladkej mletej papriky
2 čajové lyžičky majoránky
2 čajové lyžičky kurkumi
Soľ, čierne korenie
1 polievkovu lyžicu čerstvého nastruhaneho zázvoru
2-3 polievkove lyžice olivového oleja


Počet porcií: 8 - 10 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (maslovú tekvicu, pór, petržlenový koreň, cibuľu a cesnak). Tekvicu vyčistíme zvnútra a zbavíme jadierok. Následne ošúpeme a pokrájame na väčšie kúsky. Zvyšnú zeleninu (pór, petržlenový koreň, cibuľu) nakrájame na väčšie kúsky. V kuchte (tlakový hrniec) si zahrejeme olivový olej, pridáme mletú sladkú papriku a majoránku, premiešame a pridáme nakrájanú zeleninu (cesnak, pór, petržlenový koreň, tekvicu, cesnak). Všetko spolu dobre premiešame a necháme chvíľu 3-5 min. variť.  Následne zeleninu zalejeme vriacou vodou (ja som dala 3 litre vody), pridáme bobkové listy, osolíme, okoreníme (čierne korenie trochu) a kuchtu dobre uzavrieme a dáme variť. Varíme cca 30 min. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, ak sme z nej dostali celú paru von a vyberieme bobkové listy. S ponorným mixerom rozmixujeme celú zeleninu a opäť postavíme na horák na mierny oheň. Dochutíme podľa potreby ešte soľou, čiernym korením, ak je potrebné a pridáme kurkumu a nastrúhaný zázvor. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať.

TIP: Každú porciu na záver pokvapkáme tekvicovým olejom, opečenými tekvicovými jadierkami alebo krutónmi. Dobrú chuť priatelia!
0

utorok 10. októbra 2017


Zemiaková Baba

400 g zemiakov 
1 PL olivového oleja
3 vajička
1 veľká cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku 
150 g ovsených vločiek
1 hrsť petržlenovej vňate
1 hrsť celérových listov 
soľ, oregáno, kmín

Pažítkový DIP:
2 hrste čerstvej pažítky
200 ml kyslej smotany 
soľ

Počet porcií: 2-3 osoby

Čas prípravy: 45 min.

Umyjeme si a očistíme zemiaky, cibuľu a cesnak. Do veľkej misy si nastrúhame zemiaky a cibuľu. Vyždímame prebytočnú vodu so zemiakov. V mixéri si rozsekáme ovsené vločky na jemnú múku. Rúru si vyherejeme na 180 C. Následne ovsenú múčku prisypeme k zemiakom, pridáme prelisovaný cesnak,  olivový olej, vajíčka, petržlenovú a celerovú vňať na jemno nakrájanú. Dochutíme soľou, kmínom, oregánom a všetko dobre premiešame. Zmes vložíme do keramického pekáča a dáme piecť na 30 min. Medzičasom si v menšej miske zmiešame nasekanú pažítku so smotanou a dochutíme soľou. Zemiakovú babu servírujeme spolu s pažítkovým DIP-om. Prajem Vám dobrú chuť priatelia!

0

piatok 29. septembra 2017


Hokaidovo-jablková polievka

2 menšie jablká
1 ks väčšie Hokaida
5 ks petržlenový koreň
2 ks menšie zemiaky
2 strúčiky cesnaku
5 ks bobkové listy
majorán, soľ, kurkuma


Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (hokaido, jablká, petržlenový koreň, zemiaky a cesnak). Tekvicu hokaido vyčistíme zvnútra a zbavíme jadierok, nemusíme ju však celú šúpať. Šúpeme len drevnaté časti na povrchu, zvyšok šupy necháme, nakoľko obsahuje veľké množstvo vitamínov. Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky. Do kuchty (tlakový hrniec) dáme nakrájanú zeleninu (hokaido, jablká, petržlenový koreň, zemiaky, cesnak a bokové listy). Následne zeleninu zalejeme studenou vodou, osolíme a kuchtu uzavrieme a dáme variť. Varíme cca 30 min. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, ak sme z nej dostali celú paru von a vyberieme bobkové listy. S ponorným mixerom rozmixujeme celú zeleninu a opäť postavíme na horák na mierny oheň. Dochutíme podľa potreby soľou, majoránom a kurkumou. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať.

TIP: Každú porciu na záver pokvapkáme tekvicovým olejom a posypeme kúskami sušených jabĺk alebo jadierkami, podľa toho čo nájdete vo svojej kuchyni. Dobrú chuť priatelia!
0


Pečene kuracie stehienka so zeleninou

6x kuracie stehienka
10x skoré zemiaky (malé)
1/2 pór
1x mrkva
250g Ružičkový kel (malé hlávky)
1x červená paprika
Soľ,čierne korenie, mletá sladká paprika
Majorán, kurkuma, mletá škorica, mletý kmin
2x strúčiky cesnaku
Olivový olej

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 45 min.

Očistíme a umyjeme si kuracie stehienka a zeleninu (zemiaky, pór, mrkva, ružičkový kel, paprika, cesnak). Stehienka si na-marinujeme (zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie, mletú sladkú papriku, majorán, kurkumu, mletú škoricu a mletý kmín) a necháme na 2 hod. odležať v chladničke. Zemiaky si rozpoltíme. Pór, mrkvu a papriku si nakrájame na menšie kúsky. Plech si pokvapkáme olivovým olejom, na ktorý naukladáme zemiaky, mrkvu, ružičkový kel. Dochutíme soľou,majoránom, čiernym korením a pridáme na plech už na-marinované stehienka. Následne dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C.  Pečieme cca 25 min. Potom pridáme zvyšnú zeleninu (pór a papriku). Všetko dobre premiešame a necháme piecť ďalších cca 15 min. Servírujeme s cesnakovým  alebo "barbecue" dressingom . Dobrú chuť priatelia!
0


Kuracia polievka s pórom

1 väčšie kuracie stehno
1/2 póru
1/2 zeleru
3 mrkva
1 petržlenový koreň
1 strúčik cesnaku
domáce cestoviny (rezance)
Soľ, majorán, čierne korenie
Olivový olej
Petržlenová vňať

Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 40 min.



Očistíme a umyjeme si kuracie stehno a zeleninu (pór, zeler, mrkva, petržlenový koreň, cesnak). Do kuchty (tlakový hrniec) dáme nakrájanú zeleninu (pór, zeler, mrkvu, petržlenový koreň ako aj cesnak), polejeme olivovým olejom, rozdrvíme majorán a všetko spolu chvíľu restujeme cca 5 min. Následne na zeleninu položíme kuracie stehno, ktoré zalejeme studenou vodou, osolíme, okoreníme a kuchtu dobre uzavrieme a necháme variť. Varíme cca 30 min. Medzičasom si očistíme a nakrájame petržlenovú vňať na jemno. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, aby sme z nej dostali celú paru von. Vyberieme kuracie stehno na tanier a necháme chvíľu vychladnúť. Stehno natrháme na menšie kúsky, ktoré následne vrátime späť do polievky. Ak je potrebné, tak polievku ešte raz dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením. Prisypeme na jemno nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia!
0

nedeľa 17. septembra 2017


Bryndzová Nátierka

125g bryndze 
1 PL masla
2 PL smotany 14%
soľ, mletá sladká paprika
hrsť čerstvej pažítky

Počet porcií: 2-3 osoby

Čas prípravy: 10 min.


Tento recept je jeden z mojich najobľúbenejších, nielenže je veľmi rýchli, ale zároveň aj veľmi zdravý. Pažítku si umyjeme a nakrájame na jemno. V menšej mysy si zmiešame bryndzu s maslom a smotanou, tak aby sa všetky suroviny spojili v jedno. Nakoniec ochutíme soľou a mletou paprikou a pridáme pažítku. Všetko dobre premiešame a môžme natierať, najlepšie na celozrnné pečivo. Prajem Vám dobrú chuť!

TIP: Ten kto má rad pikantnejšiu variantu, odporúčam pridať trochu chilli.  
0


Zelerovo-hokaidová polievka

1/2 zeleru
2 ks malé Hokaida
1 ks cibuľa
3 strúčiky cesnaku
5 ks bobkové listy
2-3 PL Olivový olej
majorán, soľ, čierne korenie, kurkuma
1 hrsť zelerové listy
1 hrsť petržlenová vňať

Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zeler, hokaida, cibuľu, cesnak). Tekvicu hokaido vyčistíme zvnútra a zbavíme jadierok, nemusíme ju však celú šúpať. Šúpeme len drevnaté časti na povrchu, zvyšok šupy necháme, nakoľko obsahuje veľké množstvo vitamínov. Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky. Do kuchty (tlakový hrniec) dáme nakrájanú zeleninu (tekvicu, zeler, cibuľu, ako aj cesnak a bokové listy), polejeme olivovým olejom, rozdrvíme majorán a všetko spolu chvíľu restujeme cca 5 min. Následne zeleninu zalejeme vriacou vodou a kuchtu dobre uzavrieme a necháme variť. Varíme cca 30 min. Medzičasom si očistíme a nakrájame petržlenovú a zelerovú vňať na jemno. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, ak sme z nej dostali celú paru von a vyberieme bobkové listy. S ponorným mixerom rozmixujeme celú zeleninu a opäť postavíme na horák na mierny oheň. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením a kurkumou. Prisypeme na jemno nakrájanú petržlenovú a zelerovú vňať. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia!

0

streda 13. septembra 2017


Tzatziky

1 väčšia uhorka
1 strúčik cesnaku
Olivový olej
soľ, čierne korenie
Čerstvý kôpor
250g gréckeho jogurtu
250g selského jogurtu

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 15 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (uhorku a cesnak). Uhorku si nastrúhame do misy (používam najväčšie očka na strúhadle). Nastrúhanú uhorku vyždímame, tak aby sme ju zbavili akejkoľvek vody. Kôpor si nakrájame na jemno a pridáme k nastrúhanej uhorke. Dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením. Prelisujeme si cesnak a takisto pridáme k uhorke. Polejeme olivovým olejom a všetko dobre premiešame. Necháme chvíľu odstať v chladničke. Asi tak po hodine pridáme selský a grécky jogurt k uhorkovej zmesi. Všetko spolu dobre premiešame a necháme odstať v chladničke najlepšie počas celej noci. Odporúčam servírovať až na ďalší deň.  Dobrú chuť priatelia!
0


Cuketová polievka

4 zemiaky
1 väčšia cukina
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4 bobkové listy
Olivový olej
Mletý kmín, majorán, soľ, čierne korenie
Čerstvý kôpor

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 20 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zemiaky, cibuľu, cesnak, cukinu). Zemiaky, cukinu a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky, V hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme. Posypeme kmínom a majoránkou a dobre premiešame. Potom pridáme cesnak, zemiaky a restujeme chvíľu spolu s cibuľkou. Zalejeme vriacou vodou alebo zeleninovým vývarom a pridáme bobkové listy. Všetko dobre premiešame a necháme variť cca 15 min. Medzičasom si nakrájame kôpor na jemno. Dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením. Všetko dobre premiešame a ešte 5 min povaríme. Odstavíme, vyberieme bobkové listy a všetko spolu dobre rozmixujeme. Pridáme čerstvý nakrájaný kôpor a všetko dobre premiešame. Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cukinu. Chvíľu cukinu restujeme a potom odstavíme. Prisypeme do polievky, dobre premiešame a môžme servírovať.  Dobrú chuť priatelia!
0

utorok 25. júla 2017

Rybacia Nátierka

2 konzervy Tuniaka v paradajkovej omáčke (používam Calvo 80g konzervy)
2 polievkové lyžice masla
1/2 biela cibuľa

Počet porcií: 2 osoby

Čas prípravy: 10 min.

Tento recept priam milujem, nielenže je veľmi rýchli, ale zároveň aj veľmi zdravý. Cibuľu si ošúpeme, umyjeme a nakrájame na jemno. V menšej mysy si zmiešame tuniaka s maslom, tak aby sa obe suroviny spojili v jedno a nakoniec pridáme cibuľu. Všetko dobre premiešame a môžme natierať, najlepšie na celozrnné pečivo. Prajem Vám dobrú chuť!

TIP: Ten kto má rad pikantnejšiu variantu, odporúčam pridať trochu chilli.  
0

Melónový kokteil

200g červeného melóna 
100g červený rybíz
semienka CHIA

Počet porcií: 2 osoby

Čas prípravy: 10 min.

Najprv si necháme vychladiť melón v chladničke. Potom si umyjeme melón a rybíz. Melón si rozporcujeme a vykôstkujeme. Do mixéra si dáme melón spolu s rybízom a CHIA semienkami. Všetko spolu rozmixujeme a rozlejeme do väčších kokteilových pohárov.  

TIP: V prípade ak máte radšej jemnejšie kokteily, odporúčam pridať 100ml kokosového mlieka. V prípade alkoholickej varianty, odporúčam pridať trochu MALIBU. 
0

streda 12. júla 2017


Cícerový šalát

100g Kus-kus
1 konzerva cíceru (300 - 400g)/ alebo uvarený cícer
1 konzerva kukurice (300 - 400g)
1/2 biela cibuľa
1 zelená paprika
1 väčšia paradajka
4 sušené paradajky naložené v olivovom oleji
1 broskyňa
4 reďkovky
6 veľkých listov z ľadového šalátu
soľ, čierne korenie, petržlen
olivový olej, citrónová šťava 
2-3 dl zeleninový vývar/ môžte nahradiť bujónom


Počet porcií: 2-3 osoby

Čas prípravy: 20 min.


Kus-kus si pripravíme podľa bežného postupu. Nasypeme kus-kus do väčšej misy a zalejeme vriacou vodou, resp. zeleninovým vývarom a necháme odstať cca 5min. Zeleninu a ovocie si umyjeme a nakrájame na drobné kúsky (cibuľa, paradajka, paprika, ľadový šalát, reďkovky, broskyňa). Otvoríme si konzervy a prepláchneme si cícer s kukuricou pod studenou vodou. Vo veľkej mise si zmiešame kus-kus spolu so zeleninou a ovocím, pridáme aj nadrobno nakrájané sušené paradajky a dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby. Vyždímame šťavu z polovice citróna do šalátu a prelejeme olivovým olejom. Na záver šalát posypeme na jemno nakrájanou petržlenovou vňatkou, prikryjeme a necháme 20 min. odležať v chladničke. 

TIP: Šalát je ideálny ako príloha ku grilovanému mäsu alebo k rybe. 
0

utorok 6. júna 2017



Špenátové Rizoto

1 väčšia biela cibuľa
1 balenie čerstvých špenátových listov
4-5 strúčikov cesnaku
3 PL olivový olej
1PL maslo
1 smotana na varenie
1 syr bambino
trochu soľ, čierne korenie, vegeta
2-3 dl zeleninový vývar/ môžte nahradiť bujónom
300g rýža Arborio/ ak nemáme môžme použiť aj iný druh rýže 


Počet porcií: 2-3 osoby

Čas prípravy: 30 min.


Na panvicu si dáme zohriať olivový olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom, ktorú restujeme do zlatistá.  Následne pridáme čerstvé špenátové listy a necháme trochu podusiť. Medzičasom si dáme variť do druhého hrnca ryžu, ktorú varíme podliatu zeleninovým vývarom podľa potrebného času varu. Špenát si dochutíme trochou soli, čierneho korenia, vegetou a dobre premiešame. Odstavíme z horáka. Rýža medzičasom by mala byť takisto uvarená. Pridáme do nej smotanu na varenie a maslo a ešte 2-3 min. povaríme. Do hrnca k uvarenej ryži prisypeme špenátovú zmes z panvice, vytlačíme 1 syr Bambino a všetko spolu premiešame. Opäť trochu dochutíme, ak máme pocit že sme slabo dochutili a pretlačíme jeden cesnakový strúčik. Celé zľahka premiešame a môžeme podávať. Bon Appetit priatelia! 

TIP: Servírujme s nastrúhaným syrom, buď parmezánom alebo grana padano.
0

pondelok 5. júna 2017


Zeleninové Rizoto

1 väčšia biela cibuľa
2 mrkvy
1 cuketa
8 -10 cherry paradajky
3 PL olivový olej
1PL maslo
1ČL kurkuma
trochu soľ, čierne korenie
2-3 dl zeleninový vývar/ môžte nahradiť bujónom
150g rýža Arborio/ ak nemáme môžme použiť aj iný druh rýže 
čerstvá pažítka

Počet porcií: 2-3 osoby

Čas prípravy: 30 min.


Na panvicu si dáme zohriať olivový olej s maslom. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú restujeme do zlatistá.  Následne pridáme na kocky pokrájanú cuketu s mrkvou a necháme trochu zmäknúť. Medzičasom si dáme variť do druhého hrnca ryžu, ktorú varíme podliatu zeleninovým vývarom podľa potrebného času varu. K zmäknutej zelenine pridáme napolovicu nakrájané cherry paradajky a opäť chvíľu podusíme. Prisypeme trochu soli, čierneho korenia, kurkumu a dobre premiešame. Odstavíme z horáka. Rýža medzičasom by mala byť takisto uvarená. Do hrnca k uvarenej ryži prisypeme zeleninovú zmes z panvice. Celé dôkladne premiešame a opäť trochu dochutíme, ak máme pocit že sme slabo dochutili. Nakoniec pridáme do rizota najemno nakrájanú pažítku a celé zľahka premiešame. Bon Appetit priatelia! 

TIP: Servírujme s nastrúhaným syrom, buď parmezánom alebo grana padano.
0

utorok 30. mája 2017


Losos so zeleninou
400 g Lososa
1 cukina
3 bataty
2 červená paprika
500 g brokolica
2 mrkvy
1 syr Mozarella
olivový olej
3-4 strúčiky cesnak
soľ, mletá sladká paprika, oregano
čerstvý zázvor

Počet porcií: 4-5
Čas prípravy: 60 min.

1. očistíme a nakrájame si brokolicu, ktorú následne dáme spariť na cca 8-10 min. Medzičasom si očistíme cukinu, bataty, červenú papriku, mrkvu a cesnak. Zeleninu si nakrájame na menšie kúsky, zhruba v rovnakej veľkosti. 

2. Plech si vymažeme olivovým olejom, na ktorý potom naukladáme bataty, cukinu, červenú papriku,mrkvu, cesnak a sparenú brokolicu. Dochutíme soľou, mletou sladkou paprikou a oreganom. Vložíme do trúby piecť na 180°C cca na 30 min. 

3. Medzičasom si očistíme lososa, ktorého zbavíme šupín a nakrájame ho na filety. Zapekaciu misu si pokvapkáme olivovým olejom a poukladáme do nej filety lososa. Lososa si dochutíme soľou a nastrúhaným čerstvým zázvorom.   

4. Z trúby si vyberieme zapekanú zeleninu a navrch naukládame nakrájaný syr mozarella. Vrátime naspäť do trúby spolu aj so zapekaciou misou s lososom a necháme piecť ďalej na 180°C cca 10-15 min. všetko spolu.  

Priatelia, prajem vám dobrú chuť!
0

štvrtok 25. mája 2017


Francúzske zemiaky

1 kg zemiaky
7 - 9  vajec
1 menšia klobáska
pár plátkov slaniny
250ml kyslá smotana
2dl plnotučné mlieko
1 syr karička alebo bambino
100g syr ementáler alebo eidam
olivový olej
soľ, čierne korenie, majorán, mletý kmín

Počet porcií: 5-6
Čas prípravy: 60 min.

1. Zemiaky so šupkou si dáme uvariť do polomäkká. Dve vajíčka si necháme bokom a zvyšné vajíčka si uvaríme na tvrdo.

2. Plech si vymažeme olivovým olejom, na ktorý potom naukladáme ošúpane a nakrájané zemiaky. Tie si potom posolíme a  okoreníme (čierne korenie, majorán, mletý kmín). Na zemiaky si naukladáme nakrájané vajíčka na tvrdo a nakrájanú klobásku na malé kúsky. Pokračujeme opäť vrstvením zemiakov a na samotný vrch poukladáme nakrájanú slaninku. Dáme do trúby piecť na 180°C cca na 20 min.

3. Medzičasom si rozšľaháme v jednej myse 2 vajcia spolu s kyslou smotanou a mliekom. Do druhej misy si nastrúhame syr ementáler (alebo eidam).

4. Asi tak po 20 min. vyberiem z trúby francúzske zemiaky, na ktoré vylejeme pripravenú rozšľahanú vajcovú zmes. Povytláčame z črievka karičku alebo bambino syr na vrch francúzskych zemiakov a posypeme ich nakoniec postrúhaným syrom.  Dáme naspäť do trúby všetko spolu zapiecť ďalších cca 8 min.

5. Francúzske zemiaky môžeme servírovať spolu s kyslou uhorkou alebo iným druhom nakladanej zeleniny. Prajem vám dobrú chuť priatelia!
0

pondelok 15. mája 2017


Pečené zemiaky so zeleninou

1 kg zemiaky skoré
2 ks červená paprika
1 ks cibuľa
1 ks cuketa
2-3 PL olivový olej
1 klobáska (alebo par kúskov slaninky)

Soľ, čierne korenie
mletý kmín, oregano

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 45 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zemiaky, papriku, cibuľu, cuketa). Zemiaky, papriku, cuketu, cibuľu a klobásku si nakrájame na menšie kúsky. Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý naukladáme zemiaky. Pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 180°C.  Pečieme cca 15 min. Potom pridáme zvyšnú zeleninu a klobásku. Dochutíme soľou, čiernym korením, kmínom a oregano. Všetko dobre premiešame a necháme piecť cca ďalších 15 min. Servírujeme so špenátovými listami alebo rukolou. Dobrú chuť priatelia!
0

sobota 6. mája 2017


Kelový prívarok

1 ks kel
2 ks zemiaky
2 ks cibuľa
2-3 PL olivový olej
2-3 strúčiky cesnaku
1 klobáska (alebo par kúskov slaninky)
1-2PL hladkej múky

Soľ, čierne korenie, vegeta
mletý kmín, majoránka
mletá sladká paprika


Počet porcií: 5-6 osôb
Čas prípravy: 60 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zemiaky, kel, cibuľu, cesnak). Zemiaky, kel a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky. V hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, ktorú si chvíľu orestujeme. Cibuľku posypeme mletým kmínom, majoránkou, mletou paprikou a dobre všetko premiešame. Potom pridáme klobásku a cesnak nakrájané na menšie kúsky. Ešte chvíľu všetko restujeme spolu s cibuľkou. Potom pridáme nakrájané zemiaky a kel. Opäť všetko dobre premiešame a varíme chvíľu. Medzičasom si dáme zohriať vriacu vodu v rýchlovarnej kanvici. Kel potom zalejeme vriacou vodou. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, vegetou, kmínom. Všetko dobre premiešame a necháme variť cca 15-20 min.  V pohári si tesne pred varením zmiešame vodu s hladkou múkou a na konci prisypeme do polievky. Všetko dobre premiešame a ešte 2-3 min povaríme. Odstavíme a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia!
0

streda 3. mája 2017



Šošovicová polievka s klobáskou

400g šošovice
2 ks mrkvy
1 ks petržlenový koreň
2 ks zemiaky
1 ks väčšia cibuľa
3-4  bobkový list
2-3 PL olivový olej
2-3 strúčiky cesnaku
1 klobáska (alebo par kúskov slaninky,
poprípade údené)
1 kyslá smotana
1-2PL hladkej múky

Soľ, čierne korenie, vegeta
mletý kmín, majoránka
ocot, cukor
čerstvá petržlenová vňatka


Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 60 min.

Šošovicu si preberieme, umyjeme a namočíme do hrnca so studenou vodou min. na  2 hod. Potom ju dáme variť na cca 10 min spolu s bobkovými listami. Medzičasom si očistíme a umyjeme zeleninu (zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň, cibuľu, cesnak). Zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň  a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu s cesnakom a chvíľu restujeme. Posypeme kmínom a majoránkou a dobre premiešame. Potom pridáme zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň, na jemno nakrájanú klobásku a restujeme chvíľu spolu s cibuľkou. Obsah z druhého hrnca si presypme do prvého hrnca, v ktorom sme si uvarili šošovicu. Prilejeme vriacu vodu alebo zeleninovým vývarom podľa potreby. Všetko dobre premiešame a necháme variť cca ďalších 15 min. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, vegetou, cukrom a octom. Smotanu si zmiešame s hladkou múkou a prisypeme do polievky. Všetko dobre premiešame a ešte 5 min povaríme. Pridáme čerstvý nakrájaný petržlen na záver a všetko dobre premiešame a môžme servírovať.  Dobrú chuť priatelia!
0

utorok 25. apríla 2017



Zemiaková polievka

5 ks zemiaky
1 ks väčšia cibuľa
3-4  bobkový list
2-3 PL olivový olej
2-3 strúčiky cesnaku

Soľ, čierne korenie, vegeta
mletý kmín, majoránka
sladká mletá paprika
čerstvá petržlenová vňatka


Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 20 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zemiaky, cibuľu, cesnak). Zemiaky a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky, V hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme. Posypeme mletou paprikou, kmínom a majoránkou a dobre premiešame. Potom pridáme zemiaky a restujeme chvíľu spolu s cibuľkou. Zalejeme vriacou vodou alebo zeleninovým vývarom a pridáme bobkové listy. Všetko dobre premiešame a necháme variť cca 15 min. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením a vegetou,. Všetko dobre premiešame a ešte 5 min povaríme. Pridáme čerstvý nakrájaný petržlen alebo pažítku a všetko dobre premiešame a môžme servírovať.  Dobrú chuť priatelia!
0

sobota 18. marca 2017

Brokolicová polievka 

1 hlávka Brokolice
2 ks Zemiak (väčší)
3 ks Strúčiky cesnaku
1 ks cibuľa

Soľ, čierne korenie, vegeta, mletý kmín
1 smotana na varenie

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 30 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (brokolicu, zemiaky, cesnak, cibuľu). Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, avšak cesnak a cibuľu si ponecháme v celku. Všetku zeleninu si dáme tlakového hrnca a zalejeme studenou vodou. Kuchtu dobre uzavrieme a dáme variť na cca 30 min. Po dovarení si polievku dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, vegetou a mletým kmínom. Pridáme smotanu na varenie, všetko dobre premiešame a ešte pár minút povaríme. Polievku necháme chvíľu vychladnúť a potom ju rozmixujeme s ponorným mixerom. Každú jednú porciu polievky posypeme opekanými chlebíkmi (krutónmi)  a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia!

TIP: Ak radi kombinujete a objavujete nové chute, skúste do polievky pridať opraženú slaninku.

0


Kulajda

5 ks Zemiak
2 ks cibuľa
1 hrsť sušených hríbov
3-4  bobkový list
2-3 PL olivový olej
čerstvý kôpor
2-3 vajcia

Soľ, čierne korenie, vegeta
2 PL cukor
2 PL ocot
2 PL hladká múka
200 ml kyslá smotana


Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 30 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zemiaky, cibuľu). Zemiaky a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky, V hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme. Potom pridáme zemiaky a restujeme chvíľu spolu s cibuľkou. Zalejeme vriacou vodou alebo zeleninovým vývarom a pridáme bobkové listy a hrsť sušených hríbov (hríby sme si dopredu namočili do vody). Všetko dobre premiešame a necháme variť cca 15-18 min. Medzičasom si nakrájame kôpor na jemno a dáme si variť vajcia na tvrdo. Do polievky po 18 min. pridáme smotanu zmiešanú s múkou a dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, vegetou, cukrom, octom a kôprom. Všetko dobre premiešame a ešte 2-3 min povaríme. Uvarené vajcia na tvrdo si medzičasom ošúpeme a nakrájame na kocky. Polievku odstavíme a na záver do nej primiešame vajcia. Všetko dobre premiešame a môžme servírovať.  Dobrú chuť priatelia!



0

utorok 14. marca 2017


Kukuričná polievka 

450g mrazenej kukurice
2 ks zemiaky
3 ks petržlenový koreň
3 ks strúčiky cesnaku
3 ks cibuľa (menšia)
2-3 PL olivový olej

Soľ, čierne korenie, sušený zeleninový základ, kurkuma

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 30 min.

Najprv si očistíme a umyjeme zeleninu (zemiaky, petržlenový koreň, cesnak, cibuľu). Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, avšak cesnak si ponecháme celý. V hrnci si rozohrejeme olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu spolu s petržlenovým koreňom. Chvíľu restujeme a potom pridáme zemiaky, mrazenú kukuricu a cesnak. Ponecháme variť ďalších pár minút pri neustálom miešaní. Zalejeme vriacou vodou spolu so sušeným zeleninovým základom alebo podlejeme zeleninovým vývarom a necháme variť cca 20 min. Polievku si dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, kurkumou a vegetou. Všetko dobre premiešame a necháme ešte pár minút povariť. Polievku necháme chvíľu vychladnúť a potom ju rozmixujeme ponorným mixerom. Polievku môžme servírovať s opečeným chlebíkom. Dobrú chuť priatelia!

TIP: Ak radi kombinujete a objavujete nové chute, skúste do polievky pridať trochu chilli.


0

nedeľa 12. februára 2017



Cviklové fašírky

2 ks cvikla
1 ks Petržlenový koreň
2 ks Strúčiky cesnaku
1 ks cibuľa
3 ks vajce
Kukuričná múka

Soľ, čierne korenie, mletá rasca, sezam

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 45 min.

Najprv si očistíme a umyjeme zeleninu (cviklu, petržlenový koreň, cesnak a cibuľu). Do veľkej misy si nastrúhame na väčšie kúsky všetkú zeleninu. Pridáme vajcia, kukuričnú múku a dochutíme podľa potreby (soľou, čierným korením, mletou rascou a sezamom). Všetko dobre premiešame a začneme formovať fašírky. Plech si vyložíme papierom na pečenie, na ktorý si postupne poukladáme fašírky. Pečieme pri 170 stupňoch cca 30 min. Dobrú chuť priatelia!

TIP na záver: Vyskúšajte si spraviť hamburger s cviklovou fašírkou, istotne vám zachutí!

0

štvrtok 2. februára 2017


Mrkvovo - kokosová polievka 

5 ks Mrkva
3 ks Petržlenový koreň
2 ks Strúčiky cesnaku
1 ks cibuľa
100 ml Kokosové mlieko

Soľ
čierne korenie
sušený zeleninový základ alebo zeleninový vývar
kurkuma
1/2 ČL Muškátový oriešok
Trochu zázvoru
Petržlenová vňať (na dozdobenie)

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 30 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (mrkva, petržlenový koreň, cesnak, cibuľu). Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky a dáme do kuchty (tlakový hrniec) a zalejeme vodou. Kuchtu dobre uzavrieme a dáme variť. Varíme cca 20 min. Medzičasom si očistíme a nakrájame petržlenovú vňať na jemno. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme. S ponorným mixerom rozmixujeme celú zeleninu a opäť postavíme na horák na mierny oheň. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom, kurkumou a vegetou. Nastrúhame trochu zázvoru a dolejeme kokosové mlieko na zjemnenie. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať. Každú porciu polievky posypeme petržlenov-ou vňaťou (môžte nahradiť aj pažítkou). Dobrú chuť priatelia!

TIP: Ak radi kombinujete a objavujete nové chute, skúste do polievky pridať krutóny alebo pár kvapiek tekvicového oleja a prisypať slnečnicové semienka alebo ľanové semienka.
0

pondelok 2. januára 2017


Paradajková polievka

500 ml lúpané paradajky v pretlaku
4 ks čerstvé paradajky
1 ks cibuľa
3 ks strúčiky cesnaku
1 hrsť čerstvej bazalky
3 PL olivový olej
1PL maslo
200 ml zeleninový vývar alebo bujón
1 PL trstinový cukor
soľ, čierne korenie, oregano, bobkový list (2 ks)
100g strúhaného parmezánu

Počet porcií: 5 osôb
Čas prípravy: 35 min.

Najprv si sparíme čerstvé paradajky, ktoré si potom ošúpeme a nakrájame na jemno. V hrnci si rozohrejeme olivový olej s maslom a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku. Cibuľu opečieme do zlatistá a následne pridáme nakrájané čerstvé paradajky spolu aj s lúpanými paradajkami v pretlaku. Všetko dobre premiešame, chvíľu povaríme a zalejeme podľa potreby zeleninovým vývarom. Medzičasom si nakrájame bazalku na jemno a pridáme do hrnca spolu s bobkovým listom, soľou, cukrom, čiernym korením a oregánom. Celé dobre premiešame a varíme cca 15 min. Po dovarení vyberieme bobkové listy z hrnca a ponorným mixérom rozmixujeme polievku do hladká. Polievku servírujeme s nastrúhaným parmezánom a lístkom bazalky. 




0

nedeľa 1. januára 2017


Paella s morskými plodmi

1 červená cibuľa (väčšia)
4 strúčiky cesnaku
3 paradajky (väčšie)
2 papriky červené
1 citrón
400g rýže Arborio
300g Zmes morských plodov (chladená alebo mrazená)
200g Kreviet (chladené alebo mrazené)
4 lyžice olivového oleja
1 lyžica Korenia Paella (obsahuje sušený cesnak, mletú papriku, šafran, kurkumu, čierne korenie a klinčeky)
zeleninový vývar alebo bujón (1 liter)
soľ, mletá sladká paprika (1/2 lyžičky)
Petržlenová vňať

Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 45 min.

Necháme si rozmraziť morské plody a krevety, z ktorých neskoršie zlejeme vodu. Paradajky si sparíme vriacou vodou, ošúpeme a nakrájame na kocky. Vo väčšej panvici si zohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Chvíľu restujeme a potom pridáme ryžu, ktorú opekáme asi 3-4 min.  Následne pridáme paradajky a papriku nakrájanú na prúžky. Všetko spolu dobre premiešame a podlejeme polovicou zeleninového vývaru. Pridáme korenie Paella a sladkú papriku. Celé dobre premiešame a necháme ryžu nasiaknuť. Postupne naberačkou pridávame zeleninový vývar podľa potreby. Ryžu takto varíme cca 10 min. Potom pridáme rozmrazené morské plody a krevety a varíme spolu ďalších 10 min. cca. Nakoniec osolíme podľa chuti a pokvapkáme citrónovou šťavou a primiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame a môžme servírovať. Dobrú chuť prajem!



0

Author