streda 3. mája 2017

Šošovicová polievka s klobáskou



Šošovicová polievka s klobáskou

400g šošovice
2 ks mrkvy
1 ks petržlenový koreň
2 ks zemiaky
1 ks väčšia cibuľa
3-4  bobkový list
2-3 PL olivový olej
2-3 strúčiky cesnaku
1 klobáska (alebo par kúskov slaninky,
poprípade údené)
1 kyslá smotana
1-2PL hladkej múky

Soľ, čierne korenie, vegeta
mletý kmín, majoránka
ocot, cukor
čerstvá petržlenová vňatka


Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 60 min.

Šošovicu si preberieme, umyjeme a namočíme do hrnca so studenou vodou min. na  2 hod. Potom ju dáme variť na cca 10 min spolu s bobkovými listami. Medzičasom si očistíme a umyjeme zeleninu (zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň, cibuľu, cesnak). Zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň  a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu s cesnakom a chvíľu restujeme. Posypeme kmínom a majoránkou a dobre premiešame. Potom pridáme zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň, na jemno nakrájanú klobásku a restujeme chvíľu spolu s cibuľkou. Obsah z druhého hrnca si presypme do prvého hrnca, v ktorom sme si uvarili šošovicu. Prilejeme vriacu vodu alebo zeleninovým vývarom podľa potreby. Všetko dobre premiešame a necháme variť cca ďalších 15 min. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, vegetou, cukrom a octom. Smotanu si zmiešame s hladkou múkou a prisypeme do polievky. Všetko dobre premiešame a ešte 5 min povaríme. Pridáme čerstvý nakrájaný petržlen na záver a všetko dobre premiešame a môžme servírovať.  Dobrú chuť priatelia!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Author