štvrtok 25. mája 2017

Francúzske zemiaky


Francúzske zemiaky

1 kg zemiaky
7 - 9  vajec
1 menšia klobáska
pár plátkov slaniny
250ml kyslá smotana
2dl plnotučné mlieko
1 syr karička alebo bambino
100g syr ementáler alebo eidam
olivový olej
soľ, čierne korenie, majorán, mletý kmín

Počet porcií: 5-6
Čas prípravy: 60 min.

1. Zemiaky so šupkou si dáme uvariť do polomäkká. Dve vajíčka si necháme bokom a zvyšné vajíčka si uvaríme na tvrdo.

2. Plech si vymažeme olivovým olejom, na ktorý potom naukladáme ošúpane a nakrájané zemiaky. Tie si potom posolíme a  okoreníme (čierne korenie, majorán, mletý kmín). Na zemiaky si naukladáme nakrájané vajíčka na tvrdo a nakrájanú klobásku na malé kúsky. Pokračujeme opäť vrstvením zemiakov a na samotný vrch poukladáme nakrájanú slaninku. Dáme do trúby piecť na 180°C cca na 20 min.

3. Medzičasom si rozšľaháme v jednej myse 2 vajcia spolu s kyslou smotanou a mliekom. Do druhej misy si nastrúhame syr ementáler (alebo eidam).

4. Asi tak po 20 min. vyberiem z trúby francúzske zemiaky, na ktoré vylejeme pripravenú rozšľahanú vajcovú zmes. Povytláčame z črievka karičku alebo bambino syr na vrch francúzskych zemiakov a posypeme ich nakoniec postrúhaným syrom.  Dáme naspäť do trúby všetko spolu zapiecť ďalších cca 8 min.

5. Francúzske zemiaky môžeme servírovať spolu s kyslou uhorkou alebo iným druhom nakladanej zeleniny. Prajem vám dobrú chuť priatelia!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Author