utorok 7. novembra 2017

polievka z maslovej tekvice


Polievka z maslovej tekvice 

1 ks maslovej tekvice
1 ks menší por
1-2 ks cibule
1 ks väčší petrzlenovy koreň
3 ks strúčiky cesnaku
5 ks bobkový list
2 čajové lyžičky sladkej mletej papriky
2 čajové lyžičky majoránky
2 čajové lyžičky kurkumi
Soľ, čierne korenie
1 polievkovu lyžicu čerstvého nastruhaneho zázvoru
2-3 polievkove lyžice olivového oleja


Počet porcií: 8 - 10 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (maslovú tekvicu, pór, petržlenový koreň, cibuľu a cesnak). Tekvicu vyčistíme zvnútra a zbavíme jadierok. Následne ošúpeme a pokrájame na väčšie kúsky. Zvyšnú zeleninu (pór, petržlenový koreň, cibuľu) nakrájame na väčšie kúsky. V kuchte (tlakový hrniec) si zahrejeme olivový olej, pridáme mletú sladkú papriku a majoránku, premiešame a pridáme nakrájanú zeleninu (cesnak, pór, petržlenový koreň, tekvicu, cesnak). Všetko spolu dobre premiešame a necháme chvíľu 3-5 min. variť.  Následne zeleninu zalejeme vriacou vodou (ja som dala 3 litre vody), pridáme bobkové listy, osolíme, okoreníme (čierne korenie trochu) a kuchtu dobre uzavrieme a dáme variť. Varíme cca 30 min. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, ak sme z nej dostali celú paru von a vyberieme bobkové listy. S ponorným mixerom rozmixujeme celú zeleninu a opäť postavíme na horák na mierny oheň. Dochutíme podľa potreby ešte soľou, čiernym korením, ak je potrebné a pridáme kurkumu a nastrúhaný zázvor. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať.

TIP: Každú porciu na záver pokvapkáme tekvicovým olejom, opečenými tekvicovými jadierkami alebo krutónmi. Dobrú chuť priatelia!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Author