štvrtok 30. apríla 2020


Podpecník

Cesto:
500g hladkej múky
1 čajová lyžička soli
1 vajce
3 polievkové lyžice olivového oleja
2 mänšie uvarené zemiaky

150 ml vlažného mlieka
1 čajová lyžička cukru
1/2 kocky droždia

Obloha:
1/2 tvaroh
Soľ
1 vajce
2 polievkové lyžice smotany
50g Niva
100g slanina
1 cibuľa

Počet porcií: 6 osôb 
Čas prípravy: 2 hod.

Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka si rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Kvások necháme 10-15 min. odstáť. Do veľkej misy si dáme múku, soľ, nastrúhané uvarené zemiaky, vajce a olivový olej. Prilejeme kvások a všetko dobre spolu premiešame, tak aby nám vzniklo poddajné cesto. Zvyknem miesiť aspoň 10-15min. Potom mysu s cestom prekryjeme čistou kuchynskou utierkou a odložíme na 1 hod. na teplé miesto. Ja dávam buď medzi periny alebo deky :) Hlavne nech je pekne v teplúcčku, aby mohlo podrásť. Po uplynutí danej doby, cesto rozvaľkame a presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. V miske si rozšlaháme vajíčko so smotanou, pridáme tvaroh, soľ,nivu a všetko dobre premiešame. Zmes vylejeme na cesto a na vrch poukladáme nakrájanú cibuľku so slaninkou. Rúru vyhrejeme cca na 180 stupňov a vložíme piecť podpecník. Pečieme približne 20 min. Treba priebežne sledovať, nakolko každa rúra pečie inak. Po upečení môžme podávať. Dobrú chuť priatelia!

TIP na záver: Podpecníky sa dajú robiť na mnoho spôsobov, tak ako na slano, tak aj na sladko. Skúste odskúšať napríklad aj kombináciu bryndze so smotanou, slaninkou a kôprom. 
0


Vajíčkový šalát

6 Vajec
1 Cibuľa
2 mänšie zemiaky
3-4 kyslé uhorky
3 polievkové lyžice olivového oleja
1 čajová lyžička cukru
1/2 čajová lyžička soli
Štipka čierneho korenia
1 čajová lyžička sušeného cesnaku
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
1 čajová lyžička plnotučnej horčice
7 polievkových lyžíc kyslej smotany

Počet porcií: 4 osoby 
Čas prípravy: 45 min. 

Vajíčka a zemiaky si poriadne umyjeme a dáme ich variť do samostatných hrncov. Medzičasom si ošupeme a nakrájame cibuľu na jemno. Rovnako na malé kocečky si nakrájame kyslé uhorky. V miske si zmiešame s metličkou olivový olej, cukor, soľ, sušený cesnak, čierne korenie, citrónovú šťavu, horčicu a kyslú smotanu. Uvarené zemiaky a vajíčka necháme najprv vychladnúť, a potom ich ošúpeme a nakrájame na kocky. K zemiakom a vajíčkam pridáme cibuľu s uhorkami. Zalejeme so smotanovou zálievkou, ktorú sme si pripravili v druhej miske a všetko spolu poriadne premiešame. Misu so šalátom prekryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky odležat´ aspoň na 2hod. Dobrú chuť priatelia! 
0

streda 29. apríla 2020


Zemiakový prívarok z maslovej tekvice 

1 maslová tekvica
2 väčšie zemiaky
1 čajová lyžička rozmarínu
1 čajová lyžička soli
Čierne korenie
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1/2 litra Zeleninového vývaru
1 polievková lyžica masla
2 polievkové lyžice olivového oleja

Počet porcií: 4 osoby 
Čas prípravy: 1 hod.

Ako prvé si pripravíme zeleninu. Zeleninu poriadne umyjeme, ošúpeme a nakrájame. V hrnci si rozohrejeme olivový olej, ku ktorému pridáme dusiť najprv cibuľku, potom cesnak, tekvicu a zemiaky. Chvíľu všetko spolu dusíme a potom prisypeme drvený rozmarín. Po 2-3 min. podlejeme zeleninovým vývarom a necháme variť pokiaľ zelenina nezmäkne. Ja varím v tlakovom hrnci cca 30 min. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby. Všetko spolu dobre premiešame a povaríme ešte 2-3 min. Odstavíme zo šporáka a primiešame na záver maslo do prívarku. Prívarok podávame buď s čerstvým pečivom alebo s tofu karbonátkami (viď recept na mojom blogu). Dobrú chuť priatelia!


0


Špenátová polievka

1 väčšia mrkva
1 cibuľa
1 balenie mrazeného špenátu
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica sušeného zeleninového základu
( alebo zeleninový vývar)
1 smotana na varenie
1 polievková lyžica špaldovej múky na zahustenie
Soľ
Čierne korenie

Počet porcií: 6 osôb 
Čas prípravy: 45 min. 

Najprv si očistíme a ošúpeme zeleninu. Cibuľku si nakrájame na jemno a mrkvu si postrúhané na strúhadle s hrubšími dierkami. V hrnci si zohrejeme olej a potom k nemu pridáme cibuľku spolu s mrkvou a cesnakom. Všetko spolu dusíme za občasného miešania cca 10 min. Pridáme sušený zeleninový základ a všetko spolu dobre premiešame. Necháme 1-2 min pokúsiť za stáleho miešania a potom podlejeme vriacou vodou cca 1,5 Litra. Dobre premiešame a varíme ďalších 10-15 min. Potom pridáme do hrnca mrazený špenát a varíme ďalších 10 min. Polievku dochutíme soľou a čierným korením podľa potreby. Smotanu na varenie si zmiešame s jednou lyžicou špaldovej múky a na záver vylejeme do polievky. Dobre premiešame a povaríme ešte 2-3 min., nech sa nám všetko pekne prepojí. Pre dosiahnutie hladšej konzistencie, môžme polievku nám koniec rozmixovať ponorným mixerom. Servírujeme s krutónmi, t.j. malými opečenými chlebíkmi. Ten kto ich nemá práve po ruke, môže použiť sucháre. Prajem Vám dobrú chuť priatelia :) 
0

pondelok 27. apríla 2020


Tofu karbonátky 

1 lahôdkové tofu
2 mrkvy
1 menší zeler
malý kúsok póru
1 menšia cibuľa
Soľ
Mletá rasca
Majoránka
1PL sójovej omáčky 
1vajíčko
1 hrsť strúhanky

Počet porcií: 4 osoby
Čas prípravy: 60 min. 

Zeleninu si umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na jemno. Pridáme 1 celé vajíčko, strúhanku a dochutíme soľou, rascou, majoránkou a sójovou omáčkou. Všetko dobre premiešame, aby sa nám spojila hmota. Z hmoty si vytvarujeme guľky, ktoré roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme pri 150 stupňoch cca 40 min. Karbonátky podávame buď s miešaným zeleninovým šalátom alebo k prívarkom. Karbonátky sa dajú vložiť do žemle a máte zdravý hamburger. Dobrú chuť priatelia!

0


Zelerovo - krémová polievka 

1 zeler
1 zemiak
1 cibuľa
1PL lahodkove drozdie 
1CL sušený zeleninový základ 
Soľ 
1 1/2 litra vody
Olivový olej

Počet porcií: 4 -5 osôb 
Čas prípravy: 35 min.

Najprv si umyjeme, ošúpeme a nakrájame zeleninu. V hrnci si zohrejeme olivový olej a pridáme cibuľku, ktorú chvíľu restujeme. Následne pridáme zvyšnú zeleninu a všetko spolu dusime za stáleho miešania cca 10 min. Potom pridáme lahôdkové droždie a sušený zeleninový základ a ešte minútku všetko spolu dusíme. Nakoniec podlejeme vriacou vodou a varíme do zmäknutia zeleniny cca 20min.
Odstavíme zo šporáka a necháme trochu vychladnúť polievku. Polievku rozmixujeme ponorným mixerom do hladká. Servírujeme s malými krutónmi. Dobrú chuť priatelia.

TIP na záver: Ten kto má rád jemné a lahodné polievky, tak si môže na záver do polievky pridať lyžicu šľahačky. 
0


Cookies z ovsených vločiek 

80g pomletých ovsených vločiek
1 hrsť posekaných mandlí
1/2 hrsť sušených hrozienok
1/2 hrsť sušených brusníc
1 banán
1/2 avokáda

V miske si najprv roztlačime banán s avokádom. Následne pridáme všetky ostatné suché suroviny (ovsené vločky, mandle, hrozienka, brusnice). Všetko dobre premiešame. Z hmoty si vyformujeme malé guľôčky, ktoré potom roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru si vyhrejeme na 150 stupňov a pečieme cca 30min. Treba priebežne sledovať, nakoľko každá rúra pečie inak. Dobrú chuť priatelia!
Tento recept, nie len že je jednoduchý a chutný, ale k tomu aj veľmi zdravý.
0

nedeľa 26. apríla 2020


Kuracie kari rizoto

500g ryže na rizoto
2 cibuľa
3 mrkvy
300g kuracie prsia
1 malý pórik
1 malá konzerva hrášku
Soľ
Čierne korenie
Sušený cesnak
Kari korenie
Červená sladká paprika
6-7 klinčekov
Olivový olej

Najprv si namarinujeme kuracie mäso. Kuracie prsia si dobre umyjeme, vyčistíme ak treba, osušíme a nakrájame na malé kocky. V miske si zmiešame olej (2 polievkové lyžice oleja), červenú sladkú papriku (1/2 čajovej lyžičky papriky), kari (1/2 čajovej lyžičky), sušený cesnak (1/2 čajovej lyžičky), soľ (1/2 čajovej lyžičky) a čierné korenie (štipka korenia). Kuracie kocky premiešame v miske s marinádou a necháme v chlade odležať aspoň 1 hod. Medzičasom si pripravíme v jednom hrnci rýžu. Rýžu si trochu orestujeme na oleji a potom podlejeme cca 1 litrom vody. Pridáme očistenú celú cibuľu, do ktorej sme pozapichovali 6-7 klinčekov. Následne dochutíme 1 lyžičkou kari, trochu soľou a necháme variť cca 20 min. Po uvarení, vyberieme cibuľu z hrnca.

Vo väčšej panvici si orestujeme cibuľu na olivovom oleji a pridáme marinované kuracie kocky. Trochu osmažime a potom pridáme mrkvu a pokrik, ktoré sme si predtým očistili a nakrájali na kocečky. Všetko spolu dusíme cca 20 min. Následne pridáme hrášok buď mrazený alebo z konzervy a dusíme dalších 8 min. Hotovú zmes zeleniny a mäska presypeme k uvarenej rýži a všetko dobre premiešame. Rizoto servírujeme s postrúhaným parmezánom. Dobrú chuť priatelia!

0

sobota 18. apríla 2020


 Zdravé pokušenie 

1 šálka strúhaného kokosu
1 šálka mletých vlašských orechov
2 šálky pomletých ovsených vločiek
1 šálka detskej krupice
1/2 šálky trstinového cukru
3 šálky skysnutého plnotučného mlieka alebo kefír
1/2 balíčka kypriaceho prášku
1/2 balíčka vanilkového cukru
1/2 šálky kokosového oleja
Domáci lekvár (rybizlový alebo višňový)
100g horkej čokolády
2 polievkové lyžice teplej vody
80g masla

Čas prípravy: 1 hod.

Tento recept je v skutku veľmi jednoduchý a rýchli. Stačí si v jednej veľkej mise zmiešať všetky suché veci (strúhaný kokos, vlašské orechy, ovsené vločky, detskú krupicu, trstinový cukor, kypriací prášok a vanilkový cukor). Následne pridáte mlieko alebo kefír spolu s roztopeným kokosovým olejom a všetko dobre premiešate. Potom už len vylejete nám plech ( ja používam plech s rozmerom 40x25cm) vyložený papierom nám pečenie a necháte piecť pri 170 stupňoch cca 30 - 40 min. Treba každopádne sledovať, lebo každá rúra pečie inak. Koláč po upečení ešte ako je teplý poprepichujeme z vrchu vidličkou a potrieme lekvárom. Najideálnejšie sú tekuté lekváre, ktoré sa vedia pekne vsiaknuť do koláča. Z domácej výroby mám od mojich rodičov ríbezľové lekvare, ktoré sú priam stvorené pre tento tip koláčov. Ak máte iný druh lekvára neváhajte ho použiť. Medzičasom, čo necháme lekvár pekne nasiaknúť, si vo vodnom kúpeľni rozpustíme horkú čokoládu spolu s maslom a vodou. Vytvoríme si tak čokoládovu polévu, ktorou koláč na záver polejeme z vrchu a necháme stuhnúť. Dobrú chuť priatelia! 



0


Piškótová torta s malinovo-tvarohovým krémom

Suroviny na cesto:
90g trstinový cukor
1dcl vody
4 ks vajcia
1dcl olej
180g hladká múka
1/2 vanilkový cukor
1/2 prášok do pečiva

Suroviny na krém:
500 g mäkký tvaroh
200 ml smotany na šlahanie ( min.30%)
750 g mrazené maliny
20g trstinový cukor (nie kryštálový ale práškový)
1/2 vanilkový cukor

Najprv si oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka si vymiešame spolu s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme vodu, olej a všetko dobre premiešame. Hladkú múku si preosejeme vo veľkej nádobe. Preosiatú múku, do ktorej sme si pridali prášok do pečiva, postupne pridávame po veľkých lyžiciach do žĺtkovej zmesy. Všetko spolu zľahka premiešame. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý na záver zľahka pridáme k žĺtkovej zmesy. Cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme pri 180 stupňoch cca 20 min. Po uplynutí doby, znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme dalších cca 10 min. Treba priebežne sledovať, nakoľko každá rúra pečie inak. Po upečení necháme korpus vychladnúť. Vychladnutý korpus prekrojíme na dvakrát, tak aby sme si vytvorili viac poschodí. Krém si pripravíme z mäkkého tvarohu, do ktorého zapracujeme trstinový a vanilkový cukor. Všetko dobre rozmixujeme na hladko. Maliny si medzičasom necháme rozmraziť a odkvapkať cez syto. Následne si vyšľaháme smotanu, ktorú pridáme do krému. Na spodný korpus si natrieme krém, na ktorý poukladáme maliny. To isté urobíme s ďalším poschodím. Celú tortu zvrchu aj po bokoch ponatierame zvyšným krémom a ozdobíme malinami. Dobrú chuť priatelia :)

0


Hráškova polievka s mätou

1 balenie mrazeného hrášku (400g)
1 smotana na varenie (250ml)
1 cibuľa
2 polievkové lyžice Olivového oleja
1 hrsť čerstvej mäty  alebo 1 lyžička sušenej mäty
1/2 čajovej lyžičky soli
1,5 L Zeleninového vývaru (poprípade sušený zeleninový základ)
Štipka čierného korenia
1 lyžička masla

Počet porcií: 5-6 osôb 
Čas prípravy: 30 min.

Najprv si umyjeme a nakrájame cibuľu, netreba úplne najemno krájať, nakoľko ju neskôr rozmixujeme v polievke. Do hrnca si dáme zohriať olivový olej, pridáme cibuľku, ktorú si chvíľu orestujeme. Pridáme k nej mrazený hrášok a všetko spolu chvíľu cca 2-3 min. restujeme. Potom podlejeme zeleninovým vývarom a varíme spolu 10 min. Ten kto nemá zeleninový vývar, môže použiť vriacu vodu so sušeným zeleninovým základom alebo zeleninový bujón. Polievku dochutíme soľou, čierným korením, mätou a varíme ďalších 5 min. Na záver pridáme smotanu na varenie a povaríme ešte 2-3 min. Polievku odstavíme zo šporáka a pridáme maslo. Ponorným mixerom rozmixujeme polievku do hladká. Dobrú chuť priatelia!

TIP na záver: Polievku si môžte z vrchu dozdobiť šľahačkou a lístkami čerstvej mäty. Ten kto má rád krutóny, môže servírovať s krutónmi. 
0


Paradajková polievka s rýžou

1 cibuľa
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 paradajkový pretlak ( pasírované paradajky 400 ml)
2 bobkové listy
2 klinčeky
1/2 čajovej lyžičky škorice
1/2 hrnčeka rýže
1/2 čajovej lyžičky soli
1 polievková lyžica kokosového cukru
2 polievkové lyžice špaldovej múky na zahustenie

Počet porcií: 6 osôb 
Čas prípravy: 40 min. 

Najprv si v hrnci na olivovom oleji orestujeme cibuľku do zlatista. Posypeme špaldovou múkou, aby sa nám vytvorila zásmažka a chvíľu miešame. Potom podlejeme vodou (1,5 litra vody) a varíme ďalej. Do vody pridáme paradajkový pretlak, bobkové listy, klinčeky, škoricu, soľ, cukor a necháme variť 20min. Následne doplníme prepláchnutú rýžu a varíme ďalej do zmäknutia. Pred koncom ochutnáme, či netreba viac cukru alebo soli, nakoľko každý jeden z nás má rád paradajkovú polievku podľa svojej chuti.

TIP: Ak máte doma čerstvú bazálku, tak nezabudnite si pri servírovaní pridať do polievky. 
0

štvrtok 16. apríla 2020


Kuracia čína 

300g kuracích pŕs

Na Marinádu: (1/2 čajovej lyžičky soli,
1 čajová lyžička mletej sladkej papriky,
štipka štipľavej mletej papriky,
1 polievková lyžica olivového oleja,
1/2 čajová lyžička strúhaného badiánu,
2 čajové lyžičky nastrúhaného zázvoru,
2 strúčiky cesnaku,
2 rozdrvené klinčeky,
1/2 čajovej lyžičky škorice,
2 polievkové lyžice medu, 
4 polievkové lyžice sójovej omáčky)

1 väčšia Cibuľa na väčšie mesiačiky nakrájaná
1 balenie Mix mrazenej zeleniny na Čínu (dala som Billa wellness china)
1/2 z menšieho póru (na pásiky nakrájané)
Štipka Soli
2PL olivový olej 
250 ml kurací alebo zeleninový vývar 
100 ml studenej vody
1 polievková lyžica hladkej múky
Príloha - Ryža Basmati

Počet porcií: 5-6 osôb 
Čas prípravy: 1 hod. 30min.

Najprv si umyjeme a nakrájame kuracie, ktoré následne marinádujeme. Marinádu si pripravím zo všetkých vyššie uvedených surovín. Všetko dobre premiešame a kuracie dáme do chladničky odležať aspoň na 1 hod., nech sa nám všetky chute prepoja. Medzičasom si môžme uvariť rýžu Basmati. Keď už máme odležané kuracie, zoberieme si veľkú panvicu alebo wok, do ktorej nalejme olivový olej. Do rozohriatého oleja najprv vložíme kuracie, chvíľu orestujeme. Následne pridáme cibuľu a takisto chvíľu orestujeme. Vysypeme mrazenú zeleninu, dobre premiešame, podlejeme vývarom a dusíme všetko spolu cca 10 min. Na záver pridáme pórik a dusíme všetko spolu dalších 5 min. V 100 ml studenej vody si rozmiešame hladkú múku, ktorú na koniec vylejeme do našej Číny :) dobre premišame, necháme chvíľu povaríte 2-3min. a potom odstavíme z ohňa. Čínu je dobre ochutnať tesne pred koncom. Ak sa Vám zdá príliš slaná alebo sladká, treba podľa vašej chuti pridať buď viac soli a korenia alebo medu (poprípade kokosového cukru). Dobrú chuť priatelia! 
0

nedeľa 12. apríla 2020


Mrkvovo zázvorová polievka 

500g mrkva
100g Zeleru
1 stredne veľký zemiak
1 veľká cibuľa
2PL Repkový olej
2struciky cesnaku
1CL struhaneho zázvoru
1CL kurkumy
1/2 CL drvenej rasce
Soľ
1CL sušeného koriandra
Sušený zeleninový základ alebo zeleninový vývar
250ml ovsenej smotany na varenie

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 60 min.

Najprv si očistíme a umyjeme zeleninu (mrkva, zeler, zemiak, cesnak, cibuľu, zázvor). Následne si ju nakrájame na menšie kúsky. Do hrnca si dáme zohriať repkový olej, na ktorom si podusíme cibuľku spolu s mrkvou, cesnakom a zelerom. Asi tak po 10 min. pridáme zemiaky, posypeme rascou, kurkumou a sušeným zeleninový základom. Minútku všetko spolu podusíme a potom zalejeme vriacou vodou (2 litre) alebo zeleninovým vývarom. Polievku osolíme a necháme variť cca 30 min. Po uplynutí času dochutíme sušeným koriandrom a nastrúhaným zázvorom. Všetko dobre premiešame a prilejeme na záver ovsenú smotanu na varenie, ktorú 2-3 min. povaríme. S ponorným mixerom všetko dobre rozmixujeme a môžme servírovať. Polievka chutí najlepšie s malými krutónmi. Ten kto má rád, tak si môže do polievky pridať 1malú lyžičku kyslej smotany. Dobrú chuť priatelia!

0

sobota 11. apríla 2020


Domáci chlieb

Ako si jednoducho pripraviť vlastný domáci chlieb? Stačí Vám na to len zopár surovín.

500-530g hladkej muky ( alebo 3 hrnčeky s objemom 250ml)
375ml teplej vody ( 1 a pol hrnčeka) 
1 a pol čajovej lyžičky sušeného drozdia
2 čajové lyžičky soli
1 čajova lyžička drvenej rasce 

Všetky suroviny spolu premiešame v mise najprv vareškou a potom hnietime cesto 15 min., buď ručne alebo mixerom s hákmi. Najlepšie zamiesiť buď okolo 20:00 a dať ráno upiecť alebo z rána zamiesiť a dať až večer upiecť. Cesto v mise prykrijeme utierkou. Ja dávam aj gumičku okolo aby lepšie držala utierka. Misu potom presuniem na teple miesto. Ja dávam na pohovku, kde ju zabalim ešte dekou, nech je cestičko pekne v teplúčku, ako také malé bábätko. Len okolo misy zavyniem. Vrch nechávam len trochu prekrytý dekou, aby bolo vidno utierku a malo cesto aj odkiaľ dýchať. :
Ráno si cesto vyberieme z misy a preložíme na pomúčený lopár, ktorý poprášime hladkou múkou, aby sa nám cesto zospodu neprilepilo. Rozvaľkame na cca hrubku 3cm a posypeme ľubovoľnými semienkami. Ja dávam slnečnicové alebo ľanové. Kto má ako rád. Potom poprekladam cesto, z práva prekryjem tretinu a z ľava prekryjem tu pravú stranu. Takto pripravené cesto vložím do jenskej misy alebo inej formy, podľa toho, či chcem obdĺžnikový tvar alebo okrúhly tvar. Formu si predtým posypem trochu mukou a vložím cesto. Formu prekryjem utierkou a nechám aspoň dalších 30 min. kysnutť v teple. Po 20 min. kysnutia si medzičasom môžme vyhriať rúru na 180 stupňov, pokial máte starý sporák, tak to trvá dlhšie, preto tak skoro púšťam rúru :) Do rúry si rovno vložíme plech, na ktorom budeme piecť chlebík, dávam do stredu. Zospodu vložím nádobu s vodou (spraví zápar). Ak chcete robiť bez záparu, tak treba použiť formu s vrchnákom na pečenie. Ja zvyknem vodu nalievať do formy na biskupský chlebík a umiestním ju zospodu do trúby. Takto si počkám pokial sa plech a trúba nezohrejú na 180 stupňov. Potom vyklopím cesto na horúci plech, zvrchu ho narežem, aby sa neroztrhal počas pečenia a potriem ho slanou vodou. No a teraz šup s ním do rúry, kde ho necháme piecť pri 180 stupňoch 30 minút. Po uplynutí času, vyberieme následne zápar, teda nádobu s vodou a plech s chlebíkom presunieme na najnižšiu úroveň, ako sa dá. Predtým ho však ešte raz pretriem slanou vodou, a potom sa už ďalej pečie dalších 30 min pri teplote 150 stupňov. Po upečení chlebík vyberieme, potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť na rošte (mriežke). Tento recept sa nám zakaždým osvedčil a chlebík vyšiel tak ako má. Dobrú chuť priatelia :) x
0


Kuracie jarné rolky

10 ks Ryžový papier
100g Ryžové rezance
250g kuracie prsia
1/4 Ľadový šalát
1 Uhorka
1 veľka Mrkva
Soľ
1PL Sušený Koriander

2PL Sójova omáčka
2PL Agávový sirup
3PL Arašidové maslo
3PL Vlažná voda

Počet porcii: 2-3 osoby 
Čas prípravy: 1 hod.


Najprv si dáme variť kuracie prsia. Tie dobre umyjeme a dáme do hrnca s malým množstvom studenej vody variť. Vodu osolíme a varíme pod pokličkou cca 30min. Vývar z kuracieho si môžte odložiť do chladničky a použiť napríklad na polievku. Určite nevyhadzujte bola by to veľká škoda, nakoľko vo vývare ostali všetky potrebné živiny. Medzičasom čo sa nám varí kuracie, tak si umyjeme a očistíme zeleninu (ľadový šalát, uhorku a mrkvu). Následne nakrájame na úzke pásiky. Keď mame zeleninu pripravenú, dáme si podľa návodu uvariť ryžové rezance . Zvyčajne sa vložia len do vriacej vody na 2-3min. Scedime vodu z hrnca a necháme ich pod pokličkou, aby nám nevychladli. Uvarené kuracie  si takisto scedime (tak ako som už vyššie spomínala, je fajn si vývar odložiť do chladničky keď vychladne), natrhame na menšie kúsky a posypeme sušeným koriandrom. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu pod pokličkou odležať. Zatiaľ si môžme pripraviť omáčku, na ktorú budeme potrebovať, len vlažnú vodu, sójovú omáčku, arašidové maslo a agávový sirup. Všetky suroviny si zmiešame v jednej miske a máme hotovú omáčku. Treba ochutnať, ak je príliš slané, a keď tak ešte dosladiť alebo naopak, Pripravíme si väčšiu nádobu, mne osobne vyhovuje väčšia nerezová misa, nakolko sa v nej ľahšie namáča ryžový papier. Z vlastnej skúsenosti som zistila, že úplne vriaca voda, nie je ideálna na namáčanie papiera. Nakoľko rýchlo zmäkne a zmotá sa, tak že sa s ním ďalej dá veľmi ťažko pracovať. Takže chvíľu počkám, keď má voda takých cca 90-80 stupňov. Vyberiem ryžový papier a pomalí ho ponáram a otáčam, tak aby postupne celý zmäkol. Potom rýchlo presuniem na drevenú dosku, kde si ho vyrovnám, ak sa mi trochu boky prilepili a začínam vrstviť jednotlivé suroviny. Najprv uložím rezance, kladiem nie do stredu, ale o čosi nižšie a od okrajov nechávam odostup. Na rezance položím kuracie s koriandrom, mrkvu a uhorku nakrájanu na prúžky. No a na záver ešte ľadový šalát. Ryžový papier skladám zospodu do stredu, potom preložím oba okraje a následne rolujem až po vrch. Takto si pripravíme potrebné množstvo roliek, ktoré potom servirujeme s pripravenou omáčkou. Dúfam, že Vám bude chutiť, tak ako aj mojej rodine :) Dobrú chuť priatelia!

0

Author