sobota 11. apríla 2020

Domáci chlieb


Domáci chlieb

Ako si jednoducho pripraviť vlastný domáci chlieb? Stačí Vám na to len zopár surovín.

500-530g hladkej muky ( alebo 3 hrnčeky s objemom 250ml)
375ml teplej vody ( 1 a pol hrnčeka) 
1 a pol čajovej lyžičky sušeného drozdia
2 čajové lyžičky soli
1 čajova lyžička drvenej rasce 

Všetky suroviny spolu premiešame v mise najprv vareškou a potom hnietime cesto 15 min., buď ručne alebo mixerom s hákmi. Najlepšie zamiesiť buď okolo 20:00 a dať ráno upiecť alebo z rána zamiesiť a dať až večer upiecť. Cesto v mise prykrijeme utierkou. Ja dávam aj gumičku okolo aby lepšie držala utierka. Misu potom presuniem na teple miesto. Ja dávam na pohovku, kde ju zabalim ešte dekou, nech je cestičko pekne v teplúčku, ako také malé bábätko. Len okolo misy zavyniem. Vrch nechávam len trochu prekrytý dekou, aby bolo vidno utierku a malo cesto aj odkiaľ dýchať. :
Ráno si cesto vyberieme z misy a preložíme na pomúčený lopár, ktorý poprášime hladkou múkou, aby sa nám cesto zospodu neprilepilo. Rozvaľkame na cca hrubku 3cm a posypeme ľubovoľnými semienkami. Ja dávam slnečnicové alebo ľanové. Kto má ako rád. Potom poprekladam cesto, z práva prekryjem tretinu a z ľava prekryjem tu pravú stranu. Takto pripravené cesto vložím do jenskej misy alebo inej formy, podľa toho, či chcem obdĺžnikový tvar alebo okrúhly tvar. Formu si predtým posypem trochu mukou a vložím cesto. Formu prekryjem utierkou a nechám aspoň dalších 30 min. kysnutť v teple. Po 20 min. kysnutia si medzičasom môžme vyhriať rúru na 180 stupňov, pokial máte starý sporák, tak to trvá dlhšie, preto tak skoro púšťam rúru :) Do rúry si rovno vložíme plech, na ktorom budeme piecť chlebík, dávam do stredu. Zospodu vložím nádobu s vodou (spraví zápar). Ak chcete robiť bez záparu, tak treba použiť formu s vrchnákom na pečenie. Ja zvyknem vodu nalievať do formy na biskupský chlebík a umiestním ju zospodu do trúby. Takto si počkám pokial sa plech a trúba nezohrejú na 180 stupňov. Potom vyklopím cesto na horúci plech, zvrchu ho narežem, aby sa neroztrhal počas pečenia a potriem ho slanou vodou. No a teraz šup s ním do rúry, kde ho necháme piecť pri 180 stupňoch 30 minút. Po uplynutí času, vyberieme následne zápar, teda nádobu s vodou a plech s chlebíkom presunieme na najnižšiu úroveň, ako sa dá. Predtým ho však ešte raz pretriem slanou vodou, a potom sa už ďalej pečie dalších 30 min pri teplote 150 stupňov. Po upečení chlebík vyberieme, potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť na rošte (mriežke). Tento recept sa nám zakaždým osvedčil a chlebík vyšiel tak ako má. Dobrú chuť priatelia :) x

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Author