štvrtok 30. apríla 2020

Podpecník


Podpecník

Cesto:
500g hladkej múky
1 čajová lyžička soli
1 vajce
3 polievkové lyžice olivového oleja
2 mänšie uvarené zemiaky

150 ml vlažného mlieka
1 čajová lyžička cukru
1/2 kocky droždia

Obloha:
1/2 tvaroh
Soľ
1 vajce
2 polievkové lyžice smotany
50g Niva
100g slanina
1 cibuľa

Počet porcií: 6 osôb 
Čas prípravy: 2 hod.

Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka si rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Kvások necháme 10-15 min. odstáť. Do veľkej misy si dáme múku, soľ, nastrúhané uvarené zemiaky, vajce a olivový olej. Prilejeme kvások a všetko dobre spolu premiešame, tak aby nám vzniklo poddajné cesto. Zvyknem miesiť aspoň 10-15min. Potom mysu s cestom prekryjeme čistou kuchynskou utierkou a odložíme na 1 hod. na teplé miesto. Ja dávam buď medzi periny alebo deky :) Hlavne nech je pekne v teplúcčku, aby mohlo podrásť. Po uplynutí danej doby, cesto rozvaľkame a presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. V miske si rozšlaháme vajíčko so smotanou, pridáme tvaroh, soľ,nivu a všetko dobre premiešame. Zmes vylejeme na cesto a na vrch poukladáme nakrájanú cibuľku so slaninkou. Rúru vyhrejeme cca na 180 stupňov a vložíme piecť podpecník. Pečieme približne 20 min. Treba priebežne sledovať, nakolko každa rúra pečie inak. Po upečení môžme podávať. Dobrú chuť priatelia!

TIP na záver: Podpecníky sa dajú robiť na mnoho spôsobov, tak ako na slano, tak aj na sladko. Skúste odskúšať napríklad aj kombináciu bryndze so smotanou, slaninkou a kôprom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Author