sobota 2. mája 2020

Cviklové rizoto


Cviklové rizoto

1/2 šálky gulatozrnnej bielej ryže
2 stredne veľké cvikle
2 polievkové lyžice olivového oleja
1/2 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička kmínu
1 cibuľa
1 hrsť sušených sliviek
1 hrsť vlašských orechov
50g parmezán
10g píniove oriešky (len na dozdobenie trochu)
1 Pomaranč
Rukola

Počet porcií: 2 osoby 
Čas prípravy: 1 hod.

Najprv si umyjeme cviklu a dáme ju samostatne variť, až pokial nám nezmäkne. Ďalej si ošúpeme a umyjeme cibuľu. Sušené slivky si namočíme aspoň na hodinu do misky s vodou. V druhom hrnci si medzičasom rozohrejeme olej a dáme naň cibuľku do zlatista osmažit. Potom k nej pridáme preplachnutú ryžu, ktorú chvíľu orestujeme spolu s cibuľkou. Dochutíme kmínom a sušeným zeleninovým základom. Všetko dobre premiešame a dusíme chvíľu, tak aby sa nám uvoľnili chute. Potom podlejeme 1 hrnčekom horúcej vody a osolíme. Všetko spolu premiešame a zakryjeme pokličkou. Pri varení ryže zvyknem dodržiavať pomer 1:2 (na jeden hrnček ryže/ dva hrnčeky vody). Ryžu varíme do zmäknutia  cca 20 min. Cviklu si po uvarení necháme vychladnúť a následne ju ošupeme a nakrájame na kocky. Ten kto chce, ju môže kľudne aj postrúhať. Cviklu pridáme k uvarenej ryži spolu s nakrájanými vlašskými orechmi a sušenými slivkami. Všetko spolu premiešame a posypeme parmezánom a píniovými orieškami. Na záver si ošúpeme pomaranč a nakrájame ho na malé kocky. Pomaranč zmiešame spolu s rukolou a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Author