streda 20. mája 2020


Tagliatelle ala Marcello 

1 balenie chladených Tagliatelle
Soľ
3-4 polievkové lyžice olivového oleja
1 čajová lyžička masla
3-4 strúčiky cesnaku
Hrsť sušených paradajok
8ks cherry paradajok
3 kopcovité čajové lyžičky bazalkového pesta
2 hrste Rukoly
Parmezán
Píniové oriešky

Počet porcii: 2 osoby 
Čas prípravy: 30 min.

Najprv si umyjeme cherry paradajky s rukolou. Cesnak si ošúpeme a nakrájame ho na menšie kúsky spolu so sušenými paradajkami. Cherry paradajky si prekrojíme na polovičky. Do jedného hrnca si dáme  zovrieť vodu so štipkou soli. Medzičasom si v panvici rozohrejeme olivový olej, do ktorého pridáme cesnak spolu so sušenými paradajkami. Chvíľu všetko spolu restujeme a potom pridáme cherry paradajky, ktoré dusime až do zmäknutia. Na záver pridáme bazalkove pesto s maslom a všetko dobre premiešame. Dusime spolu ešte chvíľu a potom odstavíme z ohňa. Tagliatelle si dáme uvariť do vriacej vody na 3 min. a potom z nich vodu scedíme. Scedené Tagliatelle a rukolu pridáme do našej zmesy na panvici, kde všetko spolu dobre premiešame a  následne môžme servírovať. Každú jednu porciu posypeme parmezánom a píniovými orieškami. Dobrú chuť priatelia! 
0


Špagety so sušenými paradajkami

1 balenie špagiet Panzani
2 strúčiky cesnaku alebo sušený cesnak
Sušené paradajky v oleji
Olivový olej
Rukola
Parmezán

Počet porcii: 3-4 osoby 
Čas prípravy 30 min. 

Najprv si uvaríme špagety podľa návodu, t.j. do hrnca s vriacou a osolenou vodou si vložíme variť špagety na cca 7 min. Na tanier si naložíme špagety, ktoré následne posypeme sušeným alebo prelisovaným cesnakom. Pokvapkame olejom zo sušených paradajok a olivovým olejom. Sušené paradajky si nakrájame na jemno a pridame k špagetám. Na záver posypeme parmezánom a rukolou. Ten kto má rad kečup, tak si môže do jedla pridať aj trochu z kečupu na záver. Dobrú chuť priatelia! 
0


Polievka z maslovej tekvice s rozmarínom 

1 maslová tekvica
1 väčšia cibuľa
1 malý zemiak
2 mänšie mrkvy
Soľ
1-2 strúčiky cesnaku
2 bobkový list
1 čajová lyžička Rozmarínu
1 polievková lyžica sušeného lahôdkového droždia
1 polievková lyžica sušeného zeleninového základu
alebo zeleninový vývar
2-3 polievkové lyžice repkového oleja

Počet porcií: 8 osôb 
Čas prípravy: 1 hod.

Najprv si umyjeme a očistíme zeleninu. Nie len zemiaky a mrkvu treba ošúpať, ale aj maslovú tekvicu. Oproti tekvici Hokkaido má oveľa tvrdšiu šupu, takze preč s ňou. Všetku zeleninu si nakrájame na väčšie kúsky. Do hrnca si nalejeme repkový olej a počkáme pokial sa nám rozohreje. Následne vložíme do hrnca cibuľku a chvíľu restujeme. Potom pridáme zvyšnú zeleninu a všetko spolu dobre premiešame a restujeme dalších pár minút. Dochutíme bobkovým listom a celým strúčikom cesnaku. Prisypeme sušené lahôdkové droždie, rozmarín a sušený zeleninový základ. Všetko dobre premiešame a podlejeme 2 litrami vriacej vody. Posolíme a necháme variť za občasného miešania cca  30 min. Ja varievam v tlakovom hrnci, kde sa čas varenia skracuje. Ak varíte pod pokličkou, tak kľudne môžte nechať variť až 45min. Na záver do uvarenej polievky pridáme hrsť petržlenovej vňate. Všetko dobre rozmixujeme ponorným mixerom a môžme servírovať. U nás sa tento druh polievky zakaždým podáva s krutónmi. Dobrú chuť priatelia! 
0


Cesnaková pomazánka 

1 Karička alebo Bambino v črievku
1 polievková lyžica masla
3 polievkové lyžice smotany
2 polievkové lyžice olivového oleja
štipka soli
štipka kokosového cukru
pár kvapiek citrónovej šťavy
1 čajová lyžička plnotučnej horčice
1 hrsť nastrúhaného Eidamu
2 strúčiky cesnaku

Počet porcií: 4 osoby
Čas prípravy: 10 min.

Najprv si očistíme a umyjeme cesnak. V miske si vymiešame najprv olivový olej s cukrom, soľou, citrónovou šťavou, horčicou a smotanou. Všetko pekne spolu vyšľaháme metličkou, tak aby nám vznikla konzistenčne akokeby majonéza. Následne zapracujeme Karičku a zmäknuté maslo. Na záver pridáme prelisovaný cesnak a nastrúhaný syr. Všetko dobre premiešame a môžme servírovať. Podávame s celozrnným pečivom a čerstvou zeleninou. Dobrú chuť priatelia.

0

piatok 8. mája 2020


Jarné vegi rolky 

Suroviny na rolky:
1 balenie ryžový papier
1/2 hrnčeka guľatozrnnej ryže
2 avokáda
1 väčšia  červená cibuľa
2 Mrkva
čerstvý alebo sušený koriander

Suroviny na omáčku:
1 PL arašidové maslo
2 PL sójova omáčka
1 PL agávový sirup alebo med
4 PL Voda

Počet porcií: 3 - 4 osoby 
Čas prípravy: 30 min. 

Najprv si dáme uvariť ryžu. Na pol hrnčeka ryže dávam jeden celý hrnček vody. Ryžu varíme pod zákrytou pokličkou cca 15 min. Medzičasom si ošúpeme a umyjeme zeleninu. Mrkvu s cibuľou si nakrájame na prúžky. Avokádo si rozpolíme a vyberieme kôstku. Omáčku si pripravíme s vyššie uvedených surovín. V miske si zmiešame arašidové maslo so sójovou omáčkou, agávovým sirupom a vodou. Všetko dobre premiešame a necháme odstať, nech sa chute prepoja. Keď už mame uvarenú ryžu, tak si nachystame nerezovú misu do ktorej nalejeme horúcu vodu. Ryžový papier najprv namočime do vody, potom ho rozprestrieme, najlepšie na drevenej doske na krájanie. Do spodnej časti papiera na stred rozložíme ryžu po dĺžke. Okraje ryžového papiera necháme voľne. Na ryžu dáme avokádo, ktoré posypeme sušeným koriandrom. Ten kto má čerstvý koriander, môže použiť čerstvý. Ďalej navrstvýme na avokádo červenú cibuľu a mrkvu. Rolku najprv preložíme zo spodu do stredu. Potom prehneme oba okraje a zrolujeme rolku smerom hore. Týmto spôsobom si pripravíme všetky rolky, ktoré podávame s omáčkou. Tento recept je ozaj veľmi jednoduchý a rýchli. Môžte si ho pripraviť aj vtedy, keď Vám napríklad z predchádzajúceho dňa ostala ryža a vy neviete, čo s ňou. Rolky si môžte naplniť ľubovoľnou zeleninou. Dúfam, že Vám rolky budú chutiť rovnako ako mne. Dobrú chuť priatelia :) 
0

sobota 2. mája 2020


Batátové hranolky

2 väčšie batáty
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 čajová lyžička soli
štipka čierného korenia
1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
1/2 čajovej lyžičky rozmarínu
1/2 čajovej lyžičky sušeného cesnaku

Počet porcií: 2 osoby
Čas prípravy: 45 min.

Najprv si dobre umyjeme zemiaky, nakoľko ich budeme konzumovať aj so šupkou. Zemiaky si nakrájame na úzke paličky, ktoré si potom vo veľkej mise dochutíme soľou, čiernym korením, mletou sladkou paprikou, cesnakom a rozmarínom. Všetko prelejeme olivovým olejom a dobre premiešame. Medzičasom si rozohrejeme rúru na 180 stupňov a vystelieme si plech papierom na pečenie. Zemiaky potom vysypeme na plech, avšak s odostupom, tak aby sa nedotýkali jeden druhého. Vložíme do rúry a pečieme cca 25 min. Treba priebežne sledovať, nakoľko každá rúra pečie inak. Zemiaky počas pečenia raz otočíte, tak aby sa dobre opiekli z každej strany. Po upečení môžme servírovať s cesnakovým alebo sýrovým dipom napríklad. Dobrú chuť priatelia! 
0


Cviklové rizoto

1/2 šálky gulatozrnnej bielej ryže
2 stredne veľké cvikle
2 polievkové lyžice olivového oleja
1/2 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička kmínu
1 cibuľa
1 hrsť sušených sliviek
1 hrsť vlašských orechov
50g parmezán
10g píniove oriešky (len na dozdobenie trochu)
1 Pomaranč
Rukola

Počet porcií: 2 osoby 
Čas prípravy: 1 hod.

Najprv si umyjeme cviklu a dáme ju samostatne variť, až pokial nám nezmäkne. Ďalej si ošúpeme a umyjeme cibuľu. Sušené slivky si namočíme aspoň na hodinu do misky s vodou. V druhom hrnci si medzičasom rozohrejeme olej a dáme naň cibuľku do zlatista osmažit. Potom k nej pridáme preplachnutú ryžu, ktorú chvíľu orestujeme spolu s cibuľkou. Dochutíme kmínom a sušeným zeleninovým základom. Všetko dobre premiešame a dusíme chvíľu, tak aby sa nám uvoľnili chute. Potom podlejeme 1 hrnčekom horúcej vody a osolíme. Všetko spolu premiešame a zakryjeme pokličkou. Pri varení ryže zvyknem dodržiavať pomer 1:2 (na jeden hrnček ryže/ dva hrnčeky vody). Ryžu varíme do zmäknutia  cca 20 min. Cviklu si po uvarení necháme vychladnúť a následne ju ošupeme a nakrájame na kocky. Ten kto chce, ju môže kľudne aj postrúhať. Cviklu pridáme k uvarenej ryži spolu s nakrájanými vlašskými orechmi a sušenými slivkami. Všetko spolu premiešame a posypeme parmezánom a píniovými orieškami. Na záver si ošúpeme pomaranč a nakrájame ho na malé kocky. Pomaranč zmiešame spolu s rukolou a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia! 
0

Author