utorok 23. júna 2020

Šošovicová polievka na kyslo


Šošovicová polievka na kyslo

500g šošovice
Hovädzí vývar 
2ks stredne veľké zemiaky
4ks Bobkový list
Soľ 
Čierne korenie
1 kyslá smotana
200ml mlieko 
1 kopcovitá lyžica špaldovej múky 
1 veľká lyžica trstinového cukru
Ocot podľa chuti

Čas prípravy: 1 hod.
Počet porcii: 8 osôb a viac 

Najprv si prepláchneme a namočíme aspoň na 30 min. šošovicu. Ja zvyknem používať šošovicu od firmy Lagris, nakoľko sa mi nikdy nerozvarila a vždy bola veľmi chutná. Do veľkého hrnca si dáme variť šošovicu s vodou, ku ktorej sme pridali bobkové listy. Medzičasom si umyjeme, ošupeme a nakrájame na malé kocky zemiaky. Asi tak po 15min., čo sa nám šošovica varí, pridáme zemiaky a dochutíme soľou, cukrom a korením. Pridáme ešte aj hovädzí vývar a necháme dalších 10min. variť. Ten kto nemá po ruke hovädzí vývar, tak ho môže bez akýchkoľvek výčitiek nahradiť hovädzím bujonom v bio kvalite. Mne osobne sa osvedčil od značky Probio hovädzí bujon. Zoženiete ho bez problémov v akejkoľvek bio predajni. Počas varenia z času na čas premiešavame, aby sa nám šošovicu na dno hrnca veľmi neprilepila. Polievku varíme celý čas pod pokličkou. Medzičasom ako sa nám varí polievka, tak si v jednej nádobe zmiešame mlieko s múkou, ktoré vlejeme do polievky po uplynutí už vyššie spomínaných 10 minútach. Dobre polievku premiešame a pridáme aj smotanu. Necháme prejsť varom a na záver pridáme ocot podľa potreby. Niekto mám rád kyselšie, niekto po menej. Takže nalejme toľko koľko uznáte za vhodné. Ja osobne obľubujem jablčný ocot svojou chuťou. Avšak môžte použiť akýkoľvek, ktorý máte práve po ruke. Polievku odstavíme zo sporaká a necháme vychladnúť. Podávame s opekaným chlebíkom alebo celozrnnými suchármi od Bona Vita. Dobrú chuť priatelia :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Author