utorok 2. júna 2020

Balkánska šošovicová polievka


Balkánska šošovicová polievka

300g červenej šošovice
2 polievkové lyžice pšena
500ml pasirovaných paradajok
1-2 papriky
1 väčšia cibuľa
1 menší pór
1 čajová lyžička mletej rasce
1-2 čajová lyžička sušeného koriandra
2 čajové lyžičky kokosového cukru
1 čajová lyžička soli
2-3 čajové lyžičky sušeného zeleninového základu
1 čajová lyžička kurkuma
1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
3-4 bobkové listy
2 strúčiky cesnaku
1 hrsť citrónovej trávy
1 hrsť petržlenovej vňate
2-3 poliveková lyžica olivového oleja
2,5 litra vody

Počet porcií: 8 osôb 
Čas prípravy: 50 min.

Ako prvé si prepláchneme šošovicu a pšeno. Namočíme ich do studenej vody a necháme cca 30 min. odstáť. Medzičasom si umyjeme a nakrájame zeleninu (cibuľu, pórik, papriku a cesnak). Do väčšieho hrnca si nalejeme olivový olej a počkáme pokiaľ sa nám rozohreje. Následne vysypeme cibuľu, pórik, cesnak, papriku a chvíľu restujeme,pokiaľ nám cibuľka nechytí zlatistú farbu. Pridáme bobkový list, mletú rascu, koriander, kurkumu, sušený zeleninový základ a mletú papriku. Všetko spolu 1 min. podusíme a pridáme pasírované paradajky, ako aj šošovicu so pšenom. Dobre premiešame a podlejeme 2,5 litra vriacej vody. Polievku dochutíme soľou a kokosovým cukrom. Varíme všetko spolu cca 20 min. Minútu pred koncom varu pridáme hrsť citrónovej trávy a petržlenovej vňate. Premiešame a odstavíme z ohňa. Počkáme cca 30 min., pokiaľ sa nám všetky chute v polievke prepoja a môžme servírovať. Podávame s celozrnným pečivom.

Tip na záver: Ak máte doma aj mrkvu, tak ju môžte do polievky kľudne pridať. Namiesto pšena viete ako náhradu použiť jačmenné krúpy. Táto polievka nie len, že je veľmi zdravá, ale je aj výdatná. Zasýti Vás tak ako počas obeda, tak aj počas večere. Dobrú chuť priatelia :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Author