utorok 23. júna 2020


Šošovicová polievka na kyslo

500g šošovice
Hovädzí vývar 
2ks stredne veľké zemiaky
4ks Bobkový list
Soľ 
Čierne korenie
1 kyslá smotana
200ml mlieko 
1 kopcovitá lyžica špaldovej múky 
1 veľká lyžica trstinového cukru
Ocot podľa chuti

Čas prípravy: 1 hod.
Počet porcii: 8 osôb a viac 

Najprv si prepláchneme a namočíme aspoň na 30 min. šošovicu. Ja zvyknem používať šošovicu od firmy Lagris, nakoľko sa mi nikdy nerozvarila a vždy bola veľmi chutná. Do veľkého hrnca si dáme variť šošovicu s vodou, ku ktorej sme pridali bobkové listy. Medzičasom si umyjeme, ošupeme a nakrájame na malé kocky zemiaky. Asi tak po 15min., čo sa nám šošovica varí, pridáme zemiaky a dochutíme soľou, cukrom a korením. Pridáme ešte aj hovädzí vývar a necháme dalších 10min. variť. Ten kto nemá po ruke hovädzí vývar, tak ho môže bez akýchkoľvek výčitiek nahradiť hovädzím bujonom v bio kvalite. Mne osobne sa osvedčil od značky Probio hovädzí bujon. Zoženiete ho bez problémov v akejkoľvek bio predajni. Počas varenia z času na čas premiešavame, aby sa nám šošovicu na dno hrnca veľmi neprilepila. Polievku varíme celý čas pod pokličkou. Medzičasom ako sa nám varí polievka, tak si v jednej nádobe zmiešame mlieko s múkou, ktoré vlejeme do polievky po uplynutí už vyššie spomínaných 10 minútach. Dobre polievku premiešame a pridáme aj smotanu. Necháme prejsť varom a na záver pridáme ocot podľa potreby. Niekto mám rád kyselšie, niekto po menej. Takže nalejme toľko koľko uznáte za vhodné. Ja osobne obľubujem jablčný ocot svojou chuťou. Avšak môžte použiť akýkoľvek, ktorý máte práve po ruke. Polievku odstavíme zo sporaká a necháme vychladnúť. Podávame s opekaným chlebíkom alebo celozrnnými suchármi od Bona Vita. Dobrú chuť priatelia :) 
0

streda 17. júna 2020

Cviklové krupotto

1 stredne veľká cvikla
1 cibuľa 
1 šálka jačmenných krúp
1 hrsť sušených sliviek
1 jablko 
Štipka Soli
Štipka Mletej škorice 
1/2 malej lyžičky kmínu 
3 šálky zeleninového vývaru
Kozí syr 
Hrsť nasekaných Vlašských orechov
2-3 Polievkové lyžice Olivového oleja

Počet porcii: 3-4 osoby 
Čas prípravy: 1 hod.

Najprv si umyjeme a dáme variť cviklu do studenej vody v celku. Varíme až do úplného zmäknutia. Cviklu si po uvarení dáme vychladnúť. Medzičasom ako sa nám varí cvikla, tak si namočíme sušené slivky do misky so studenou vodou a umytú a nakrájanú cibuľu na jemno si podusime na olivovom oleji. K cibuľke pridáme prepláchnuté jačmenné krúpy, podlejeme zeleninovým vývarom a dáme variť. Krúpy varíme v dostatočnom množstve vývaru, t.j. na jednu šálku jačmenných krúp budeme potrebovať 3 šálky zeleninového vývaru. Krúpy sa zvyknú variť vždy pod pokličkou od 20 min. do 1 hod. Záleží, nakoľko mäkké chceme mať krúpy. K uvareným krúpom pridáme jedno nastrúhané jablko a nastrúhanú cviklu. Ochutíme soľou, kmínom a škoricou. Na záver pridáme na drobno nakrájané sušené slivky a všetko dobre premiešame. Chvíľku povarime a potom odstavíme zo sporáka. Servírujeme s nastrúhaným kozím syrom a vlašskými orechmi. Dobrú chuť priatelia :) 
0

nedeľa 7. júna 2020

Banánové lievance

2 banány
1 vajíčko
1/2 šálky špaldovej múky

Počet porcii: 2 osoby 
Čas prípravy: 30 min. 

V miske si roztlačíme vidličkou dva banány. Najlepšie banány na tento recept sú, tie prezreté. K banánom primiešame jedno vajíčko. Následne pridáme múku a všetko spolu premiešame. Pripravíme si panvicu na lievance, do ktorej nalejeme trochu olivového oleja. Potom, už len nakladáme po lyžiciach do jednotlivých otvorov panvice na lievance. Na jeden lievanec budeme potrebovať cca 2 lyžice hmoty. Lievance opekame na panvici z každej strany cca 2 minúty. Hotové lievance môžme natrieť tvarohom zmiešaným s medom  a dozdobiť čerstvým ovocím. Dobrú chuť priatelia!

0


Hrnčekové palacinky

1 vajce
Štipka soli
2 hrnčeky mlieka (250ml)
1 hrnček hladkej múky
1 polievková lyžica olivového oleja

Počet porcii: 2 osoby 
Čas prípravy: 1 hod. 

Vo väčšej mise si vyšľaháme vajcia so štipkou soli, ku ktorým postupne prilejeme mlieko s olejom. Do vajíčkovej zmesy následne po lyžiciach primiešávame hladkú múku. Keď už máme jednotnú hmotu, necháme ju cca 15 min. odležať. Na panvici si rozohrejeme trochu olivového oleja a  naberačkou vylejeme zmes na prvú palacinku. Olej už ďalej nebudeme potrebovať na mastenie panvice. Vyliatú zmes na panvici treba rýchlo rovnomerne rozliat. Pečieme z každej strany cca 2 min. Hotové palacinky potierame ľubovoľne podľa chuti. U nás doma idú najčastejšie na odbyt palacinky s domácim jahodovým džemom. Dobrú chuť priatelia ;)

Tipy na rôzne sladké kombinácie: 
Palacinky s nutellou a pomletými orieškami
Palacinky s tvarohovo-hrozienkovou zmesou
Palacinky s banánom, čokoládou a šľahačkou
Palacinky s tvarohovou penou a čerstvým ovocím
Palacinky s rôznymi druhmi lekvárom alebo džemov

0


Segedínsky na vegetariánsky spôsob 

1 špicatá biela kapusta 
1 tofu natural 
3-4 polievkové lyžice repkového oleja 
1 polievková lyžica pomletých sezamových semienok 
1 čajová lyžička majoránky
1/2 čajovej lyžičky strúhaného muškatového orieška 
1 čajová lyžička mletej sladkej papriky 
Soľ
1 čajová lyžička sušeného zeleninového základu
1 polievková lyžica lahôdkového sušeného droždia 
1 polievková lyžica celozrnnej alebo špaldovej múky
1 ryžová smotana na varenie 

Počet porcii: 4 osoby
Čas prípravy: 1 hod. 

Ako prvé si umyjeme a nakrájame cibuľu a kapustu. Vo väčšom hrnci si rozohrejeme repkový olej. Skúšala som už mnoho repkových olejov, avšak najlepšie sa mi osvedčil repkový olej v Bio kvalite z predajne DM. Má krásnu výraznú žltú farbu a úžasnú chuť. Jedlo je tak oveľa chutnejšie, ak používate kvalitné oleje na varenie. Do rozohriatého oleja pridáme cibuľu nakrájanú na jemno a chvíľu restujeme. Následne pridáme na malé kocky nakrájané tofu a restujeme ďalej. Zvyknem používať tofu Natural od Lunter, ktoré bežne zoženiete v akýchkoľvek potravinách. Keď je tofu tepelne spracované cca po 5 min., pridáme nakrájanú kapustu spolu s majoránkou,muškátovým oriešokom,mletou sladkou paprikou, sušeným droždím, sezamovými semienkami a sušeným zeleninovým základom. Všetko dobre premiešame a podlejeme horúcou vodou. Vody asi toľko, aby ste ňou pokryli kapustu. Necháme variť  cca 30 min. pod pokličkou na nízkom ohni. Na záver si zmiešame jednu kopcovitú lyžicu celozrnnej alebo špaldovej múky spolu s ryžovou smotanou, ktorú po uplynutí doby varenia vlejeme do hrnca. Dobre premiešame a necháme zovrieť. Následne varíme ešte cca 2-3 min a potom odstavíme zo sporáka. Segedínsky podávame buď s obyčajnou, alebo špaldovou knedľou. Dobrú chuť priatelia! 


0

utorok 2. júna 2020


Balkánska šošovicová polievka

300g červenej šošovice
2 polievkové lyžice pšena
500ml pasirovaných paradajok
1-2 papriky
1 väčšia cibuľa
1 menší pór
1 čajová lyžička mletej rasce
1-2 čajová lyžička sušeného koriandra
2 čajové lyžičky kokosového cukru
1 čajová lyžička soli
2-3 čajové lyžičky sušeného zeleninového základu
1 čajová lyžička kurkuma
1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
3-4 bobkové listy
2 strúčiky cesnaku
1 hrsť citrónovej trávy
1 hrsť petržlenovej vňate
2-3 poliveková lyžica olivového oleja
2,5 litra vody

Počet porcií: 8 osôb 
Čas prípravy: 50 min.

Ako prvé si prepláchneme šošovicu a pšeno. Namočíme ich do studenej vody a necháme cca 30 min. odstáť. Medzičasom si umyjeme a nakrájame zeleninu (cibuľu, pórik, papriku a cesnak). Do väčšieho hrnca si nalejeme olivový olej a počkáme pokiaľ sa nám rozohreje. Následne vysypeme cibuľu, pórik, cesnak, papriku a chvíľu restujeme,pokiaľ nám cibuľka nechytí zlatistú farbu. Pridáme bobkový list, mletú rascu, koriander, kurkumu, sušený zeleninový základ a mletú papriku. Všetko spolu 1 min. podusíme a pridáme pasírované paradajky, ako aj šošovicu so pšenom. Dobre premiešame a podlejeme 2,5 litra vriacej vody. Polievku dochutíme soľou a kokosovým cukrom. Varíme všetko spolu cca 20 min. Minútu pred koncom varu pridáme hrsť citrónovej trávy a petržlenovej vňate. Premiešame a odstavíme z ohňa. Počkáme cca 30 min., pokiaľ sa nám všetky chute v polievke prepoja a môžme servírovať. Podávame s celozrnným pečivom.

Tip na záver: Ak máte doma aj mrkvu, tak ju môžte do polievky kľudne pridať. Namiesto pšena viete ako náhradu použiť jačmenné krúpy. Táto polievka nie len, že je veľmi zdravá, ale je aj výdatná. Zasýti Vás tak ako počas obeda, tak aj počas večere. Dobrú chuť priatelia :) 
0

Author