piatok 29. septembra 2017


Hokaidovo-jablková polievka

2 menšie jablká
1 ks väčšie Hokaida
5 ks petržlenový koreň
2 ks menšie zemiaky
2 strúčiky cesnaku
5 ks bobkové listy
majorán, soľ, kurkuma


Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (hokaido, jablká, petržlenový koreň, zemiaky a cesnak). Tekvicu hokaido vyčistíme zvnútra a zbavíme jadierok, nemusíme ju však celú šúpať. Šúpeme len drevnaté časti na povrchu, zvyšok šupy necháme, nakoľko obsahuje veľké množstvo vitamínov. Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky. Do kuchty (tlakový hrniec) dáme nakrájanú zeleninu (hokaido, jablká, petržlenový koreň, zemiaky, cesnak a bokové listy). Následne zeleninu zalejeme studenou vodou, osolíme a kuchtu uzavrieme a dáme variť. Varíme cca 30 min. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, ak sme z nej dostali celú paru von a vyberieme bobkové listy. S ponorným mixerom rozmixujeme celú zeleninu a opäť postavíme na horák na mierny oheň. Dochutíme podľa potreby soľou, majoránom a kurkumou. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať.

TIP: Každú porciu na záver pokvapkáme tekvicovým olejom a posypeme kúskami sušených jabĺk alebo jadierkami, podľa toho čo nájdete vo svojej kuchyni. Dobrú chuť priatelia!
0


Pečene kuracie stehienka so zeleninou

6x kuracie stehienka
10x skoré zemiaky (malé)
1/2 pór
1x mrkva
250g Ružičkový kel (malé hlávky)
1x červená paprika
Soľ,čierne korenie, mletá sladká paprika
Majorán, kurkuma, mletá škorica, mletý kmin
2x strúčiky cesnaku
Olivový olej

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 45 min.

Očistíme a umyjeme si kuracie stehienka a zeleninu (zemiaky, pór, mrkva, ružičkový kel, paprika, cesnak). Stehienka si na-marinujeme (zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie, mletú sladkú papriku, majorán, kurkumu, mletú škoricu a mletý kmín) a necháme na 2 hod. odležať v chladničke. Zemiaky si rozpoltíme. Pór, mrkvu a papriku si nakrájame na menšie kúsky. Plech si pokvapkáme olivovým olejom, na ktorý naukladáme zemiaky, mrkvu, ružičkový kel. Dochutíme soľou,majoránom, čiernym korením a pridáme na plech už na-marinované stehienka. Následne dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C.  Pečieme cca 25 min. Potom pridáme zvyšnú zeleninu (pór a papriku). Všetko dobre premiešame a necháme piecť ďalších cca 15 min. Servírujeme s cesnakovým  alebo "barbecue" dressingom . Dobrú chuť priatelia!
0


Kuracia polievka s pórom

1 väčšie kuracie stehno
1/2 póru
1/2 zeleru
3 mrkva
1 petržlenový koreň
1 strúčik cesnaku
domáce cestoviny (rezance)
Soľ, majorán, čierne korenie
Olivový olej
Petržlenová vňať

Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 40 min.



Očistíme a umyjeme si kuracie stehno a zeleninu (pór, zeler, mrkva, petržlenový koreň, cesnak). Do kuchty (tlakový hrniec) dáme nakrájanú zeleninu (pór, zeler, mrkvu, petržlenový koreň ako aj cesnak), polejeme olivovým olejom, rozdrvíme majorán a všetko spolu chvíľu restujeme cca 5 min. Následne na zeleninu položíme kuracie stehno, ktoré zalejeme studenou vodou, osolíme, okoreníme a kuchtu dobre uzavrieme a necháme variť. Varíme cca 30 min. Medzičasom si očistíme a nakrájame petržlenovú vňať na jemno. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, aby sme z nej dostali celú paru von. Vyberieme kuracie stehno na tanier a necháme chvíľu vychladnúť. Stehno natrháme na menšie kúsky, ktoré následne vrátime späť do polievky. Ak je potrebné, tak polievku ešte raz dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením. Prisypeme na jemno nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia!
0

nedeľa 17. septembra 2017


Bryndzová Nátierka

125g bryndze 
1 PL masla
2 PL smotany 14%
soľ, mletá sladká paprika
hrsť čerstvej pažítky

Počet porcií: 2-3 osoby

Čas prípravy: 10 min.


Tento recept je jeden z mojich najobľúbenejších, nielenže je veľmi rýchli, ale zároveň aj veľmi zdravý. Pažítku si umyjeme a nakrájame na jemno. V menšej mysy si zmiešame bryndzu s maslom a smotanou, tak aby sa všetky suroviny spojili v jedno. Nakoniec ochutíme soľou a mletou paprikou a pridáme pažítku. Všetko dobre premiešame a môžme natierať, najlepšie na celozrnné pečivo. Prajem Vám dobrú chuť!

TIP: Ten kto má rad pikantnejšiu variantu, odporúčam pridať trochu chilli.  
0


Zelerovo-hokaidová polievka

1/2 zeleru
2 ks malé Hokaida
1 ks cibuľa
3 strúčiky cesnaku
5 ks bobkové listy
2-3 PL Olivový olej
majorán, soľ, čierne korenie, kurkuma
1 hrsť zelerové listy
1 hrsť petržlenová vňať

Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zeler, hokaida, cibuľu, cesnak). Tekvicu hokaido vyčistíme zvnútra a zbavíme jadierok, nemusíme ju však celú šúpať. Šúpeme len drevnaté časti na povrchu, zvyšok šupy necháme, nakoľko obsahuje veľké množstvo vitamínov. Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky. Do kuchty (tlakový hrniec) dáme nakrájanú zeleninu (tekvicu, zeler, cibuľu, ako aj cesnak a bokové listy), polejeme olivovým olejom, rozdrvíme majorán a všetko spolu chvíľu restujeme cca 5 min. Následne zeleninu zalejeme vriacou vodou a kuchtu dobre uzavrieme a necháme variť. Varíme cca 30 min. Medzičasom si očistíme a nakrájame petržlenovú a zelerovú vňať na jemno. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, ak sme z nej dostali celú paru von a vyberieme bobkové listy. S ponorným mixerom rozmixujeme celú zeleninu a opäť postavíme na horák na mierny oheň. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením a kurkumou. Prisypeme na jemno nakrájanú petržlenovú a zelerovú vňať. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia!

0

streda 13. septembra 2017


Tzatziky

1 väčšia uhorka
1 strúčik cesnaku
Olivový olej
soľ, čierne korenie
Čerstvý kôpor
250g gréckeho jogurtu
250g selského jogurtu

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 15 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (uhorku a cesnak). Uhorku si nastrúhame do misy (používam najväčšie očka na strúhadle). Nastrúhanú uhorku vyždímame, tak aby sme ju zbavili akejkoľvek vody. Kôpor si nakrájame na jemno a pridáme k nastrúhanej uhorke. Dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením. Prelisujeme si cesnak a takisto pridáme k uhorke. Polejeme olivovým olejom a všetko dobre premiešame. Necháme chvíľu odstať v chladničke. Asi tak po hodine pridáme selský a grécky jogurt k uhorkovej zmesi. Všetko spolu dobre premiešame a necháme odstať v chladničke najlepšie počas celej noci. Odporúčam servírovať až na ďalší deň.  Dobrú chuť priatelia!
0


Cuketová polievka

4 zemiaky
1 väčšia cukina
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4 bobkové listy
Olivový olej
Mletý kmín, majorán, soľ, čierne korenie
Čerstvý kôpor

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 20 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zemiaky, cibuľu, cesnak, cukinu). Zemiaky, cukinu a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky, V hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme. Posypeme kmínom a majoránkou a dobre premiešame. Potom pridáme cesnak, zemiaky a restujeme chvíľu spolu s cibuľkou. Zalejeme vriacou vodou alebo zeleninovým vývarom a pridáme bobkové listy. Všetko dobre premiešame a necháme variť cca 15 min. Medzičasom si nakrájame kôpor na jemno. Dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením. Všetko dobre premiešame a ešte 5 min povaríme. Odstavíme, vyberieme bobkové listy a všetko spolu dobre rozmixujeme. Pridáme čerstvý nakrájaný kôpor a všetko dobre premiešame. Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cukinu. Chvíľu cukinu restujeme a potom odstavíme. Prisypeme do polievky, dobre premiešame a môžme servírovať.  Dobrú chuť priatelia!
0

Author