utorok 30. mája 2017


Losos so zeleninou
400 g Lososa
1 cukina
3 bataty
2 červená paprika
500 g brokolica
2 mrkvy
1 syr Mozarella
olivový olej
3-4 strúčiky cesnak
soľ, mletá sladká paprika, oregano
čerstvý zázvor

Počet porcií: 4-5
Čas prípravy: 60 min.

1. očistíme a nakrájame si brokolicu, ktorú následne dáme spariť na cca 8-10 min. Medzičasom si očistíme cukinu, bataty, červenú papriku, mrkvu a cesnak. Zeleninu si nakrájame na menšie kúsky, zhruba v rovnakej veľkosti. 

2. Plech si vymažeme olivovým olejom, na ktorý potom naukladáme bataty, cukinu, červenú papriku,mrkvu, cesnak a sparenú brokolicu. Dochutíme soľou, mletou sladkou paprikou a oreganom. Vložíme do trúby piecť na 180°C cca na 30 min. 

3. Medzičasom si očistíme lososa, ktorého zbavíme šupín a nakrájame ho na filety. Zapekaciu misu si pokvapkáme olivovým olejom a poukladáme do nej filety lososa. Lososa si dochutíme soľou a nastrúhaným čerstvým zázvorom.   

4. Z trúby si vyberieme zapekanú zeleninu a navrch naukládame nakrájaný syr mozarella. Vrátime naspäť do trúby spolu aj so zapekaciou misou s lososom a necháme piecť ďalej na 180°C cca 10-15 min. všetko spolu.  

Priatelia, prajem vám dobrú chuť!
0

štvrtok 25. mája 2017


Francúzske zemiaky

1 kg zemiaky
7 - 9  vajec
1 menšia klobáska
pár plátkov slaniny
250ml kyslá smotana
2dl plnotučné mlieko
1 syr karička alebo bambino
100g syr ementáler alebo eidam
olivový olej
soľ, čierne korenie, majorán, mletý kmín

Počet porcií: 5-6
Čas prípravy: 60 min.

1. Zemiaky so šupkou si dáme uvariť do polomäkká. Dve vajíčka si necháme bokom a zvyšné vajíčka si uvaríme na tvrdo.

2. Plech si vymažeme olivovým olejom, na ktorý potom naukladáme ošúpane a nakrájané zemiaky. Tie si potom posolíme a  okoreníme (čierne korenie, majorán, mletý kmín). Na zemiaky si naukladáme nakrájané vajíčka na tvrdo a nakrájanú klobásku na malé kúsky. Pokračujeme opäť vrstvením zemiakov a na samotný vrch poukladáme nakrájanú slaninku. Dáme do trúby piecť na 180°C cca na 20 min.

3. Medzičasom si rozšľaháme v jednej myse 2 vajcia spolu s kyslou smotanou a mliekom. Do druhej misy si nastrúhame syr ementáler (alebo eidam).

4. Asi tak po 20 min. vyberiem z trúby francúzske zemiaky, na ktoré vylejeme pripravenú rozšľahanú vajcovú zmes. Povytláčame z črievka karičku alebo bambino syr na vrch francúzskych zemiakov a posypeme ich nakoniec postrúhaným syrom.  Dáme naspäť do trúby všetko spolu zapiecť ďalších cca 8 min.

5. Francúzske zemiaky môžeme servírovať spolu s kyslou uhorkou alebo iným druhom nakladanej zeleniny. Prajem vám dobrú chuť priatelia!
0

pondelok 15. mája 2017


Pečené zemiaky so zeleninou

1 kg zemiaky skoré
2 ks červená paprika
1 ks cibuľa
1 ks cuketa
2-3 PL olivový olej
1 klobáska (alebo par kúskov slaninky)

Soľ, čierne korenie
mletý kmín, oregano

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 45 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zemiaky, papriku, cibuľu, cuketa). Zemiaky, papriku, cuketu, cibuľu a klobásku si nakrájame na menšie kúsky. Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý naukladáme zemiaky. Pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 180°C.  Pečieme cca 15 min. Potom pridáme zvyšnú zeleninu a klobásku. Dochutíme soľou, čiernym korením, kmínom a oregano. Všetko dobre premiešame a necháme piecť cca ďalších 15 min. Servírujeme so špenátovými listami alebo rukolou. Dobrú chuť priatelia!
0

sobota 6. mája 2017


Kelový prívarok

1 ks kel
2 ks zemiaky
2 ks cibuľa
2-3 PL olivový olej
2-3 strúčiky cesnaku
1 klobáska (alebo par kúskov slaninky)
1-2PL hladkej múky

Soľ, čierne korenie, vegeta
mletý kmín, majoránka
mletá sladká paprika


Počet porcií: 5-6 osôb
Čas prípravy: 60 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zemiaky, kel, cibuľu, cesnak). Zemiaky, kel a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky. V hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, ktorú si chvíľu orestujeme. Cibuľku posypeme mletým kmínom, majoránkou, mletou paprikou a dobre všetko premiešame. Potom pridáme klobásku a cesnak nakrájané na menšie kúsky. Ešte chvíľu všetko restujeme spolu s cibuľkou. Potom pridáme nakrájané zemiaky a kel. Opäť všetko dobre premiešame a varíme chvíľu. Medzičasom si dáme zohriať vriacu vodu v rýchlovarnej kanvici. Kel potom zalejeme vriacou vodou. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, vegetou, kmínom. Všetko dobre premiešame a necháme variť cca 15-20 min.  V pohári si tesne pred varením zmiešame vodu s hladkou múkou a na konci prisypeme do polievky. Všetko dobre premiešame a ešte 2-3 min povaríme. Odstavíme a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia!
0

streda 3. mája 2017



Šošovicová polievka s klobáskou

400g šošovice
2 ks mrkvy
1 ks petržlenový koreň
2 ks zemiaky
1 ks väčšia cibuľa
3-4  bobkový list
2-3 PL olivový olej
2-3 strúčiky cesnaku
1 klobáska (alebo par kúskov slaninky,
poprípade údené)
1 kyslá smotana
1-2PL hladkej múky

Soľ, čierne korenie, vegeta
mletý kmín, majoránka
ocot, cukor
čerstvá petržlenová vňatka


Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 60 min.

Šošovicu si preberieme, umyjeme a namočíme do hrnca so studenou vodou min. na  2 hod. Potom ju dáme variť na cca 10 min spolu s bobkovými listami. Medzičasom si očistíme a umyjeme zeleninu (zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň, cibuľu, cesnak). Zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň  a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu s cesnakom a chvíľu restujeme. Posypeme kmínom a majoránkou a dobre premiešame. Potom pridáme zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň, na jemno nakrájanú klobásku a restujeme chvíľu spolu s cibuľkou. Obsah z druhého hrnca si presypme do prvého hrnca, v ktorom sme si uvarili šošovicu. Prilejeme vriacu vodu alebo zeleninovým vývarom podľa potreby. Všetko dobre premiešame a necháme variť cca ďalších 15 min. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, vegetou, cukrom a octom. Smotanu si zmiešame s hladkou múkou a prisypeme do polievky. Všetko dobre premiešame a ešte 5 min povaríme. Pridáme čerstvý nakrájaný petržlen na záver a všetko dobre premiešame a môžme servírovať.  Dobrú chuť priatelia!
0

Author