streda 28. decembra 2016


Hokaido polievka 

1 ks Tekvica Hokaido
2 ks Mrkva
1 ks Petržlenový koreň
1 ks Zemiak (väčší)
2 ks Strúčiky cesnaku
200 ml Kokosové mlieko

Soľ, čierne korenie, vegeta
1/2 ČL Muškátový oriešok
Trochu zázvoru
2 ks Bobkový list
Tekvicové jadierka
Tekvicový olej
Petržlenová vňať (na dozdobenie)

Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu. Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky. Tekvicu hokaido vyčistíme zvnútra a zbavíme jadierok, nemusíme ju však celú šúpať. Šúpeme len drevnaté časti na povrchu, zvyšok šupy necháme, nakoľko obsahuje veľké množstvo vitamínov. Do kuchty (tlakový hrniec) dáme nakrájanú zeleninu (tekvicu, mrkvu, petržlenový koreň, zemiak, ako aj cesnak a bokový list) a zalejeme vodou. Kuchtu dobre uzavrieme a dáme variť. Varíme cca 30 min. Medzičasom si očistíme a nakrájame petržlenovú vňať na jemno. Na panvici si opečieme tekvicové jadierka. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, ak sme z nej dostali celú paru von a vyberieme bobkové listy. S ponorným mixerom rozmixujeme celú zeleninu a opäť postavíme na horák na mierny oheň. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a vegetou. Nastrúhame trochu zázvoru a dolejeme kokosové mlieko na zjemnenie. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať. Každú porciu polievky pokvapkáme tekvicovým olejom, posypeme tekvicovými jadierkami a petržlenov-ou vňaťou. Dobrú chuť priatelia!

TIP: Ak radi experimentujeme a objavujete nové chute, skúste do polievky pridať šťavu z jedného pomaranča a nastrúhanú pomarančovú kôru na záver. 
0



Grilovaný encián s balkánskou zeleninou

4 ks Encián s paprikovým korením
2 ks Cukina
2 ks Paprika červená
1 ks Cibuľa
4 ks strúčiky cesnaku
10 ks Cherry paradajky
3 PL olivový olej
1 PL balzamikový ocot
soľ, čierne korenie, majorán

Čas prípravy: 45 min.
Počet porcií: 3-4

Zeleninu si umyjeme, cibuľu ošúpeme a všetko nakrájame na väčšie kúsky. Na grilovacej panvici si rozohrejeme trochu olivového oleja a pridáme nakrájanú cukinu, papriku, cibuľu, celé strúčiky cesnaku a grilujeme. Ako posledné pridáme do panvice celé cherry paradajky, nakoľko tým stačí už len pár minút. Dochutíme soľou, čiernym korením a majoránom. Takto ugrilovanú zeleninu servírujeme na taniere a necháme trochu vychladnúť. Medzičasom si na tú istú grilovaciu panvicu pridáme zvyšný olivový olej a poukladáme enciány, ktoré grilujeme cca 3-4 min. z oboch strán. Encián potom pridáme na tanier ku grilovanej zelenine. Ugrilovanú zeleninu si tesne pred podávaním pokvapkáme balzamikovým octom. Dobrú chuť priatelia! 

TIP: Na grilovanie je možné si zvoliť ľubovoľnú zeleninu, avšak najlepšie sezónnu.


0

utorok 27. decembra 2016



Avokádový DIP

1 zrelé avokádo
100g syru Feta
1 menšia cibuľa
soľ, čierne korenie

Čas prípravy: 15 min.

Avokádo si prerežeme na dve polovice. Vyberieme jadro a čajovou lyžičkou vydlabeme jeho obsah. Obsah z avokáda si dáme do menšej misky, pridáme syr FETA, nadrobno nakrájanú cibuľu a dochutíme soľou a korením. Celé dobre rozmixujeme ponorným mixerom.

TIP: Servírujeme s bielym alebo tmavým pečivom a s čerstvou zeleninou. DIP je vynikajúci spolu s Tortilla chips ako predjedlo!
0

streda 21. decembra 2016




Pórkový "Quiche"
1 väčšia biela cibuľa
1 stredne veľký pór
3-4 sušené paradajky v oleji
3PL olivový olej
1PL maslo
1 lístkové cesto
130g syru Cheddar (najlepšie Vintage Cheddar z obchodu LIDL)
3 vajcia
250 ml smotana na šľahanie
125 ml mlieka
soľ, čierne korenie
1ČL kurkuma

Počet porcií: 3-4 osoby
Čas prípravy: 40 min.


Ošúpeme a nakrájame si cibuľu na drobno. V hrnci si rozohrejeme olivový olej s maslom. Pridáme cibuľu a restujeme do zlatistá. Medzičasom si nakrájame pór na kolieska, ktorý pridáme k cibuli. Pór dusíme cca asi 5 min.Pridáme nadrobno nakrájané sušené paradajky a celé dobre premiešame. Dochutíme soľou, čiernym korením a kurkumou

Do okruhlej formy s priemerom asi 28cm si rozložíme lístkové cesto na papieri na pečenie. Zvyšné, prečnievajúce cesto odrežeme. Cesto poprepychujeme vydličkou a vložíme do vyhriatej rúry na 180C. Cesto po 5 min. vyberieme. Cesto sa vám v strede nafúkne, neľakajte sa. Zoberieme malú sklenú misku a jej dnom vtláčame vyduté cesto späť do formy. Na cesto vysypeme pórkovú zmes. Posypeme nastrúhaným Cheddarom a zalejeme zmesou, ktorú sme si pripravili z rozšlahaných celých vajíčok, smotany, mlieka, trochu soli a čierneho korenia. Cesto následne dáme naspäť piecť do rúry na 180C cca 30 min.

TIP: Odporúčam servírovať spolu s cibuľovým "Chutney" (viď. recept v ďalšom príspevku) a s miešaným zeleninovým šalátom. 

0




Cibuľové "Chutney"
4-5 červené cibule
100 ml červené víno
100 ml balzamikového octu
150 g trstinového cukru
olivový olej
soľ, čierne korenie


Čas prípravy: 30 min.

Očistíme si červenú cibuľu a nakrájame si ju na menšie mesiačiky. V hrnci si rozohrejeme olivový olej, do ktorého potom pridáme cibuľu a restujeme. Potom podlejeme červeným vínom, balzamikovým octom, dochutíme trstinovým cukrom, soľou a čiernym korením. Varíme dovtedy pokiaľ sa nám neodparí tekutina cca 20min. Výsledkom by mala byť lepivá hmota, konzistenciou by sa to malo priblížiť lekváru. 

TIP 1: Cibuľové "chutney" je možné si zavariť do menších zaváracích pohárov. V prípade neočakávanej návštevy, máte veľmi rýchle predjedlo k dispozícií. 

TIP 2: Cibuľové "chutney" je vhodné podávať k rôznym druhom mäsitých alebo bezmäsitých jedál. Odporúčam k pórkovému "quiche"!
0



Cuketové rizoto
1 väčšia biela cibuľa
1 cuketa
8 -10 kusov cherry paradajok
3 - 4 sušené paradajky v oleji
1 veľká hrsť rukole
3 PL olivový olej
1PL maslo
1ČL kurkuma
trochu soľ, čierne korenie
2-3 dl zeleninový vývar/ môžte nahradiť bujónom
150g rýža Arborio/ ak nemáme môžme použiť aj iný druh rýže 
50g strúhaný Parmezán

Počet porcií: 2-3 osoby

Čas prípravy: 30 min.


Na panvicu si dáme zohriať olivový olej s maslom. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú restujeme do zlatistá.  Následne pridáme na kocky pokrájanú cuketu a necháme trochu zmäknúť. Medzičasom si dáme variť do druhého hrnca ryžu, ktorú varíme podliatu zeleninovým vývarom podľa potrebného času varu. K zmäknutej cukete pridáme napolovicu nakrájané cherry paradajky spolu s nakrájaný-mi sušenými paradajkami a opäť chvíľu podusíme. Prisypeme trochu soli, čierneho korenia, kurkumu a dobre premiešame. Odstavíme z horáka. Rýža medzičasom by mala byť takisto uvarená. Do hrnca k uvarenej ryži prisypeme zeleninovú zmes z panvice. Celé dôkladne premiešame a opäť trochu dochutíme, ak máme pocit že sme slabo dochutili. Nakoniec pridáme do rizota hrsť rukole a nestrúhaný parmezán a celé zľahka premiešame. Bon Appetit priatelia! 

TIP: Pre milovníkov pikantnejších jedál, odporúčam do rizota pridať jednu malú Chilli papričku.  
0

nedeľa 18. decembra 2016


Vitajte na mojom foodblogu!


Po dlhých úvahách a váhaniach, som sa rozhodla, tak ako aj mnohí ďalší milovníci gastronómie založiť si vlastný blog, kde by som sa s vami chcela podeliť o moje kuchárske umenie a o všetky moje kulinárske zážitky. Prv než som sa pustila do písania tohto prvého príspevku zmapovala som si príspevky od iných úspešných bloggerov, ktoré sú v skutku veľmi originálne a inšpiratívne. Mnohé z receptov sú istotne veľmi zdravé a chutné a vďaka foodstylistom aj oku lahodiace. Za spomenutie istotne stoja bloggerky ako Monika z Bratislavy, ktorá využíva výlučne sezónnu zeleninu pre svoje recepty  http://www.lapetit.sk/ . Barbora a Mimi so stránkou http://www.biteme.sk/, kde možno nájsť rôzne vynikajúce vegetariánske recepty a sú dôkazom toho, že variť sa dá i vo dvojici :)

Welcome on my foodblog!


0

Author