pondelok 27. novembra 2017


Kuracia polievka s batátmi

3x kuracie chrbty
1/2 kaleráb
1x cibuľa
1x väčšia batáta
3x malý petržlenový koreň
2 strúčiky cesnaku
domáce cestoviny (rezance)
Soľ, čierne korenie
4 bobkový list
Zelerová vňať

Počet porcií: 6 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Očistíme a umyjeme si kuracie chrbty a zeleninu (kaleráb, cibuľu, batátu, zelerovú vňať, petržlenový koreň, cesnak). Do kuchty (tlakový hrniec) vložíme kuracie chrbty a nakrájanú zeleninu (kaleráb, petržlenový koreň, batátu, cibuľu, stonky zeleru ako aj cesnak). Následne zalejeme studenou vodou, osolíme, okoreníme, vložíme bobkové listy a kuchtu dobre uzavrieme a necháme variť. Varíme cca 30 min. Medzičasom si dáme variť domáce rezance do vriacej vody do ďalšieho hrnca.  Nakrájame si najemno zelerovú vňaťku, ktorú na záver pridáme do polievky. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, aby sme z nej dostali celú paru von. Vyberieme kuracie chrbty na tanier a necháme chvíľu vychladnúť. Kuracie chrbty očistíme, oberieme a následne vrátime kúsky mäsa späť do polievky. Ak je potrebné, tak polievku ešte raz dochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením. Prisypeme na jemno nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať spolu aj s domácimi rezancami. Dobrú chuť priatelia!
0

sobota 25. novembra 2017


Vajíčkovo-tvarohová nátierka 

250 g hrudkového tvarohu
4 vajíčka
1 hrsť pažítky
2 PL masla alebo margarínu
Soľ, čierne korenie
1,5 PL plnotučnej horčice
2,5 PL kyslej smotany

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 15 min.

Dáme si variť 4 vajíčka na tvrdo. Medzičasom čo sa nám varia vajíčka, tak si umyjeme pažítku a nakrájame ju na jemno. Do misy si dáme tvaroh s maslom (alebo margarín). S vidličkou roztlačíme tvaroh a spojíme s maslom. Následne pridáme smotanu na rozriedenie. Dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením a horčicou. Uvarené vajíčka si olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vajíčka spolu s pažítkou pridáme na záver do nátierky a všetko dobre premiešame. Necháme chvíľu odstať v chladničke. Servírujeme s bielym alebo celozrnným pečivom, reďkovkami a s čerstvou pažítkou. Dobrú chuť priatelia!
0


Šošovicová polievka 

400 g šošovica
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2-3 paradajky
Soľ,čierne korenie,
3 bobkové listy
Majorán, mletá sladká paprika
Kurkuma
2-3 PL Olivový olej

Počet porcií: 6 - 8 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Šošovicu si prepláchneme a necháme namočenú odstáť aspoň 2 hod.  Očistíme a umyjeme si zeleninu (cibuľu, cesnak a paradajky). Paradajky si narežeme do kríža, vložíme do misy a zalejeme vriacou vodou. Cibuľu si nakrájame na jemno. Paradajky po 3 min. vyberieme z horúcej vody a ošúpeme. Paradajky si nakrájame na menšie kúsky. Vo veľkom hrnci si zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľku, mletú sladkú papriku, bobkový list a majoránku.  Chvíľu pražíme cibuľku a premiešavame. Pridáme šošovicu, cesnak a všetko spolu dobre premiešame a necháme chvíľu 3-5 min. povariť.  Následne šošovicu zalejeme vriacou vodou, osolíme, okoreníme (čierne korenie trochu) a necháme variť. Varíme cca 25 min.  Dochutíme podľa potreby ešte soľou, čiernym korením, ak je potrebné a pridáme kurkumu. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme (2 min.) a môžme servírovať.

TIP: Každú porciu môžme na tanieri dochutiť lyžicou kyslej smotany a nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Ten kto má rad mäsitú verziu, odporúčam pridať navrch opražené kúsky slaninky. Dobrú chuť priatelia!
0

utorok 14. novembra 2017



Kuracia roláda s gaštanovou plnkou

1,5 kg kuracích pŕs
Soľ, čierne korenie
Oregano
Sladká mletá paprika
4 polievkové lyžice Olivový olej
1-2 strúčiky cesnaku
3 malé lyžičky plnotučné horčice
200 g varených gaštanov
2 biele rožky
1 dl mlieka
2 vajcia
1 hrsť petržlenovej vňate
2 rozdrvené klinčeky

Budeme potrebovať:
Papier na pečenie,
niť, špáradla, ihlice

Počet porcií: 8 - 10 osôb
Čas prípravy: 2,5 hod.

Kuracie prsia si rozporciujeme a vyklepeme na tenšie pláty.  Mäso si osolíme, okoreníme, posypeme oregánom a mletou paprikou. Vložíme do misy zalejeme olivovým olejom, prelisujeme 1-2 strúčiky cesnaku a pridáme 3 malé lyžičky horčice. Všetko dobre premiešame, prikryjeme mysu a vložíme odstáť na 2-3 hod. do chladničky. Medzičasom si narežeme a upečieme gaštany v trúbe. Gaštany si potom ošúpeme a rozmixujeme alebo nakrájame na menšie kúsky. V miske si rozmočíme 2 biele rožky s cca. asi 1dl studeného mlieka, pridáme nakrájané gaštany, 2 žĺtka, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, rozdrvené 2 klinčeky, osolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame a vytvoríme tak plnku do rolády. Vyšľaháme si z dvoch bielkov tuhý sneh, ktorý potom opatrne primiešame do plnky. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Drevenú dosku si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý si naukladáme kuracie prsia jedno cez druhé, vždy aby sa aspoň o 3 cm prekrývali. Môžme trochu poklepať, aby sa mäso prepojilo. Do stredu vložíme plnku a prekryjeme z jedenej strany roládu a potom s opačnej strany. Konce môžme uzavrieť špáradlom ako aj vrchnú časť kde sa mäso prekrýva.  Aby sa nám roláda nerozpadla a držala pohromade, odporúčam omotať niekoľkokrát niťou.  Takto zvinutú roládu si môžme spolu aj s papierom na pečenie opatrne preniesť na plech. Vložíme piecť do pred-hriatej trúby na 35 min. Roládu servírujeme so zemiakovou kašou, brusnicami a šalátom z čerstvej zeleniny.

Prajem vám dobrú chuť priatelia! 
0

utorok 7. novembra 2017


Polievka z maslovej tekvice 

1 ks maslovej tekvice
1 ks menší por
1-2 ks cibule
1 ks väčší petrzlenovy koreň
3 ks strúčiky cesnaku
5 ks bobkový list
2 čajové lyžičky sladkej mletej papriky
2 čajové lyžičky majoránky
2 čajové lyžičky kurkumi
Soľ, čierne korenie
1 polievkovu lyžicu čerstvého nastruhaneho zázvoru
2-3 polievkove lyžice olivového oleja


Počet porcií: 8 - 10 osôb
Čas prípravy: 40 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (maslovú tekvicu, pór, petržlenový koreň, cibuľu a cesnak). Tekvicu vyčistíme zvnútra a zbavíme jadierok. Následne ošúpeme a pokrájame na väčšie kúsky. Zvyšnú zeleninu (pór, petržlenový koreň, cibuľu) nakrájame na väčšie kúsky. V kuchte (tlakový hrniec) si zahrejeme olivový olej, pridáme mletú sladkú papriku a majoránku, premiešame a pridáme nakrájanú zeleninu (cesnak, pór, petržlenový koreň, tekvicu, cesnak). Všetko spolu dobre premiešame a necháme chvíľu 3-5 min. variť.  Následne zeleninu zalejeme vriacou vodou (ja som dala 3 litre vody), pridáme bobkové listy, osolíme, okoreníme (čierne korenie trochu) a kuchtu dobre uzavrieme a dáme variť. Varíme cca 30 min. Kuchtu po dovarení opatrne otvoríme, ak sme z nej dostali celú paru von a vyberieme bobkové listy. S ponorným mixerom rozmixujeme celú zeleninu a opäť postavíme na horák na mierny oheň. Dochutíme podľa potreby ešte soľou, čiernym korením, ak je potrebné a pridáme kurkumu a nastrúhaný zázvor. Všetko dobre premiešame chvíľu povaríme a môžme servírovať.

TIP: Každú porciu na záver pokvapkáme tekvicovým olejom, opečenými tekvicovými jadierkami alebo krutónmi. Dobrú chuť priatelia!
0

Author