sobota 18. marca 2017

Brokolicová polievka 

1 hlávka Brokolice
2 ks Zemiak (väčší)
3 ks Strúčiky cesnaku
1 ks cibuľa

Soľ, čierne korenie, vegeta, mletý kmín
1 smotana na varenie

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 30 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (brokolicu, zemiaky, cesnak, cibuľu). Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, avšak cesnak a cibuľu si ponecháme v celku. Všetku zeleninu si dáme tlakového hrnca a zalejeme studenou vodou. Kuchtu dobre uzavrieme a dáme variť na cca 30 min. Po dovarení si polievku dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, vegetou a mletým kmínom. Pridáme smotanu na varenie, všetko dobre premiešame a ešte pár minút povaríme. Polievku necháme chvíľu vychladnúť a potom ju rozmixujeme s ponorným mixerom. Každú jednú porciu polievky posypeme opekanými chlebíkmi (krutónmi)  a môžme servírovať. Dobrú chuť priatelia!

TIP: Ak radi kombinujete a objavujete nové chute, skúste do polievky pridať opraženú slaninku.

0


Kulajda

5 ks Zemiak
2 ks cibuľa
1 hrsť sušených hríbov
3-4  bobkový list
2-3 PL olivový olej
čerstvý kôpor
2-3 vajcia

Soľ, čierne korenie, vegeta
2 PL cukor
2 PL ocot
2 PL hladká múka
200 ml kyslá smotana


Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 30 min.

Očistíme a umyjeme si zeleninu (zemiaky, cibuľu). Zemiaky a cibuľu si nakrájame na menšie kúsky, V hrnci si rozohrejeme olivový olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme. Potom pridáme zemiaky a restujeme chvíľu spolu s cibuľkou. Zalejeme vriacou vodou alebo zeleninovým vývarom a pridáme bobkové listy a hrsť sušených hríbov (hríby sme si dopredu namočili do vody). Všetko dobre premiešame a necháme variť cca 15-18 min. Medzičasom si nakrájame kôpor na jemno a dáme si variť vajcia na tvrdo. Do polievky po 18 min. pridáme smotanu zmiešanú s múkou a dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, vegetou, cukrom, octom a kôprom. Všetko dobre premiešame a ešte 2-3 min povaríme. Uvarené vajcia na tvrdo si medzičasom ošúpeme a nakrájame na kocky. Polievku odstavíme a na záver do nej primiešame vajcia. Všetko dobre premiešame a môžme servírovať.  Dobrú chuť priatelia!



0

utorok 14. marca 2017


Kukuričná polievka 

450g mrazenej kukurice
2 ks zemiaky
3 ks petržlenový koreň
3 ks strúčiky cesnaku
3 ks cibuľa (menšia)
2-3 PL olivový olej

Soľ, čierne korenie, sušený zeleninový základ, kurkuma

Počet porcií: 4 osôb
Čas prípravy: 30 min.

Najprv si očistíme a umyjeme zeleninu (zemiaky, petržlenový koreň, cesnak, cibuľu). Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, avšak cesnak si ponecháme celý. V hrnci si rozohrejeme olej a pridáme na jemno nakrájanú cibuľu spolu s petržlenovým koreňom. Chvíľu restujeme a potom pridáme zemiaky, mrazenú kukuricu a cesnak. Ponecháme variť ďalších pár minút pri neustálom miešaní. Zalejeme vriacou vodou spolu so sušeným zeleninovým základom alebo podlejeme zeleninovým vývarom a necháme variť cca 20 min. Polievku si dochutíme podľa potreby soľou, čiernym korením, kurkumou a vegetou. Všetko dobre premiešame a necháme ešte pár minút povariť. Polievku necháme chvíľu vychladnúť a potom ju rozmixujeme ponorným mixerom. Polievku môžme servírovať s opečeným chlebíkom. Dobrú chuť priatelia!

TIP: Ak radi kombinujete a objavujete nové chute, skúste do polievky pridať trochu chilli.


0

Author